1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan Talat-Hristofyas görüşmesi Kıbrıs’ta bütünlüklü görüşmelerin bir an önce başlamasını isteyen CTP-BG açısından tatmin edici değildir.

 1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan Talat-Hristofyas görüşmesi Kıbrıs’ta bütünlüklü görüşmelerin bir an önce başlamasını isteyen CTP-BG açısından tatmin edici değildir.

4,5 saat sürmesine rağmen toplantı sonrasında yapılan açıklamada tam teşekküllü müzakerelerin başlama tarihinin açıklanmamış olmasından CTP-BG olarak derin endişe duymaktayız. CTP-BG olarak bu görüşmenin bu sonucu üretmediğini tespit etmiş bulunuyoruz.

Bununla birlikte iki liderin 25 Temmuz’da yeniden bir araya gelmesini olumlu değerlendiriyoruz. CTP-BG olarak bütünlüklü çözüm için tam kapsamlı müzakerelerin başlangıç tarihinin 25 Temmuz buluşmasında kesinlikle açıklanmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte BM’nin Kıbrıs Özel Temslicisi’nin de bir an önce atanması çağrısında bulunuyoruz.

İki liderin 21 Mart 2008 tarihinde vardıkları ve kamuoylarına da deklare edilen mutabakatlarına göre bütünlüklü çözüm müzakerelerinin en geç 3 ay içinde başlaması gerekmekteydi. Bu, iki liderin toplumlarına ve uluslararası camiaya verdikleri ortak bir sözdü. Üstelik iki lider 23 Mayıs 2008 buluşmasında da çözüm vizyonunu tespit etmişlerdi.

1 Temmuz tarihli görüşmeden çıkan sonuç, Kıbrıs Rum liderliğinin tam teşekküllü müzakerelerin başlamasını geciktirme siyasetini sürdürme eğiliminde olduğunu göstermektedir.

Gelinen aşamada, CTP-BG olarak bütünlüklü çözüm müzakerelerinin en geç Eylül ayı başında başlaması gerektiğinin altını çizmekte fayda görüyoruz.

Kıbrıs’ta çözüme gidecek yolun iyi niyetli, zemini doğru hazırlanmış bir müzakere süreciyle mümkün olabileceği aşikardır. Bu sürecin başlangıcının dahi engellenmek istenmesi kabul edilemezdir.

CTP-BG olarak başta Kıbrıslı Rum lider Dimitris Hristofyas olmak üzere Güney’deki bütün çözüm istediğini söyleyen siyasal ve sivil güçleri tam teşekküllü müzakerelerin en geç Eylül başında başlaması için üzerilerine düşeni yapmaya çağırıyoruz. Artık herkes Papadopulos siyasetiyle bir yere gidilemeyeceğini kavramak zorundadır.

Aynı şekilde müzakerelerin başlamasını engelleyen nedenlerin ortadan kaldırılabilmesi için çözüme ve AB’ye inanan bütün Kıbrıslı Türkleri de ses vermeye, hareketli ve atak olmaya çağırıyoruz.

CTP-BG bütünlüklü müzakarelerin bir an önce başlaması için bugüne kadar olduğu gibi bu dönemde de her türlü inisiyatifi üstlenecektir.

 

 

CTP-BG

Merkez Yönetim Kurulu

1.7.2008