CTP-BG Lefkoşa İlçe Örgütü’nün düzenlediği kitle toplantısında CTP-BG’nin çözüm konusundaki kararlılığı bir kez daha vurgulandı…

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Lefkoşa İlçe’sinin düzenlediği kitle toplantısında Kıbrıs sorunu ve 22-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan Greentree zirvesi ele alındı.

Dün akşam (10 Ocak Salı) Lefkoşa’daki Kıbrıs Türk Amma Memurları Sendikası (KTAMS) binasında yapılan ve çok sayıda CTP’li ve sempatizanın katıldığı toplantının açılış konuşmasını CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu yaptı.

Yorgancıoğlu konuşmasında çözümün önemine işaret ederek, ikinci Greentree zirvesi öncesi tüm barışseverlere çözüm iradelerini daha yüksek sesle ifade etmeleri çağrısında bulundu. Yorgancıoğlu, CTP-BG’nin halkla ve ilgili tüm örgüt ve kuruluşlarla bu mücadelenin en ön safhasında yer alma azmi ve kararlılığı içinde olduğunu vurguladı.

Yorgancıoğlu’ndan sonra CTP-BG Lefkoşa Milletvekili ve Dışilişkiler Sekreteri Özdil Nami, katılımcılara parti adına yapılan yurtiçi ve yurtdışı temaslar hakkında bilgi verdi ve başta Türkiye olmak üzere 3. tarafların Kıbrıs konusuna bakışları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında 22-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan Greentree zirvesi öncesi müzakerelerde yaşanmakta olan tıkanıklıkların nedenlerine değinen Özdil Nami, bunların aşılabilmesi için neler yapılması gerektiği hakkında CTP-BG, görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Özdil Nami ana tıkanıklık nedeninin,  Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından masaya konan Güç Paylaşımı Yönetim başlığı altındaki paket önerinin sahip çıkmaması olduğunu kaydederek, Türk tarafının bu pozisyonunu değiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mülkiyet ve Toprak konularında ki tartışmalara da değinen Nami, Türk tarafının Birinci Greentree Zirvesi’nde verdiği taahhütlerin arkasında durmasının önemine işaret etti. CTP-BG Lefkoşa Milletvekili ve Dış İlişkiler Sekreteri Özdil Nami, Türk tarafının bu adımları atmasının çözüm için elzem ancak yeterli olmadığını, sonuca gidebilmek için Rum lider Hristofias’ın da Talat’la yaptığı müzakerelerde davrandığından daha cesur davranması ve üzerine düşen adımları atması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantının soru cevap kısmında Türkiye’nin ve diğer garantör ülkelerin süreçteki rolü, doğal gaz konusunun müzakerelere etkisi ve AB’nin muhtemel rolü gündeme geldi. Toplantı, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun konuşması ile son buldu.

 

 

CTP Basın Bürosu