CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy, ülkede demokrasinin yok sayılamayacağının altını çizerek, ülkede sorunların bulunduğunu, bu nedenle başta siyasi sistemin yeniden geliştirilmesi olmak üzere çalışmalar yapılması ve sistemin yeniden geliştirilerek toplum takdirine sunulması gerektiğini kaydederek, partisinin şu anda bunu yapmakta olduğunu vurguladı…

Cumhuriyetçi Türk partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Asım Akansoy, tüm siyasi partileri aynı kefeye koymanın son derece yanlış bir tutum olacağına işaret ederek, dünyadaki demokratik sistemin siyasi partiler üzerine kurulu olduğunu hatırlattı. Akansoy, kuzey Kıbrıs’ta bugün oluşan sistemin mimarının UBP olduğunu da ifade ederek, CTP’nin sistemi iyileştirmek için çalıştığını kaydetti.

CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy bu sabah Levent Özadam’ın hazırlayıp sunduğu AS TV’deki “Günaydın Dünya” programına katılarak gündemi değerlendirdi.

Son günlerin en yakıcı konusu olan Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunlar ve bunun Başkent Lefkoşa’ya yansımalarının ön plana çıktığı programda Akansoy, hükümetin her konuda olduğu gibi bu konuda da verdiği sözleri tutmadığının altını çizdi.

YARGI DEVREYE GİRMELİ

Lefkoşa’da durumun çok vahim olduğunu, sistemin yoluna girebilmesi Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki (LTB) sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Akansoy, buna karşın verilen sözlerin tutulmadığını kaydetti.

Akansoy, “Başkent bir ülkenin yüz akıdır ama Lefkoşa işin işinden çıkılmaz noktada. Ayrıca Lefkoşa başkent ve içinde bulunduğu durum memleketin içinde bulunduğu durumdur. Ortada kriz var ve çözmek gerekiyor ama ne akılsızlıktır ki taraflar bir araya gelerek var olan bu basit durumu çözemiyor. LTB örneği bize ne durumda olduğumuzu ve ne yapmamız gerektiğini söylüyor… Kısaca, popülizm bittiğini, tasarruf yapmadan yönetim olmayacağını, spor kulüplerine bol para dağıtarak belediye yönetilemeyeceği, siyasetin kimlik kazanması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Koop-Süt’ün de çöküşün eşiğine getirildiği, çalışanların 52 gündür maaş alamadığı, öte yandan LTB’nin aldığı 10 milyon sterlin tutarındaki kredinin 3 milyonunun buharlaşmasına yönelik sorulara yönelik görüş belirten Akansoy, ülkede sistemin çökmüş durumda olduğuna işaret etti ve sistemin çalışabilmesi için her kurumun kendi rolünü üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Alınan 10 milyon sterlinlik kredi ile kayıp 3 milyon sterlin konunda savcılığın devreye girmesinin gerekliliğini vurgulayan Akansoy, Başbakan Küçük’ün konuyla ilgili duyarlılık göstererek araştıracaklarını söylemesine karşın bu tür konuların çözümünün siyasi partilerin ötesinde yargıda olduğunu belirtti. “Bunu soruşturacak makam savcılıktır. Onun yapması gerek ki akla kara ortaya çıksın. ‘Bakacağız, araştıracağıza’, siyasi bağlama bırakmamak gerek. Sistemin çökmesinin nedeni, akla karanın bir birine karışması. Sistemin kendini yönetilmesi için hukukun devreye girmesi gerek. Siyasi partiler ötesinde yargının görevini yerine getirmesi gerekiyor. Sayıştay’ın çalışmasını tamamlayıp kamuoyuyla paylaşması, gerekiyor. Şu anki rapor bütünlüklü rapor değil” diye konuşan CTP-BG Genel Sekreteri, Başbakan İrsen Küçük’ün belediye emekçilerinin maaşlarının ödeneceği açıklaması konusunda ise Küçük’ün 4 kez tutmadığı sözler verdiğini hatırlattı.

Akansoy, LTB konusunda sivil toplum örgütlerinin, kuruluşların sorumluluk almaktan kaçındıklarına da işaret ederek, sorunlar karşısında zümresel değil, toplumsal çıkarlar için hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Akansoy, “Çözüm üretmemiz lazım. Bunu yaparken ülke genelini düşünmeli, sahip çıkmalıyız. Sistem nasıl geliştirilir, Anayasayı nasıl değiştirebiliriz? Bunlar içinde hukuk en önemli konu. Bütün dünyada temizlik hukukla başlar ve akla kara ortaya çıkar” dedi.

CTP-BG SEÇİME HAZIR

Akansoy, Cumhuriyet Meclisi’nin son zamanlarda yaşadığı nisap krizleriyle ilgili ise Meclis’in daha iyi çalışabilmesi için sivil toplum örgütleri, kuruluşlar, sendikalar ve basının baskı yapması gerektiğine işaret etti. Söz konusu kuruluşların bunun yerine son zamanlarda “muhalefet meclisten çekilsin” söylemini geliştirdiğini ifade eden Akansoy,  bunun doğru olmadığını, meclisin çalışması gerektiğini vurguladı ve meclis’in demokrasinin yaşayabilmesi için gerekli olan en temel kurumlardan biri olduğunun altını çizdi.

CTP-BG Genel Sekreteri, Meclis’in toplanamamasını ise “utanılacak bir durum” olarak niteledi.

CTP-BG’nin seçime hazır olup olmadığı, iktidara gelmesi durumunda ülkeyi düze çıkarma adına ellerinde ne gibi kaynaklar olduğu sorusunu yanıtlarken Akansoy, CTP-BG’nin seçime hazır olduğunu ve erken seçimi istediğinin altını çizdi.

Ekonomik kaynak konusunun önemli bir husus olduğunu ifade eden CTP-BG Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak mesele sadece ödeme yapıp yapmama meselesi değil; ekonomik sistemin yapılandırılmasıdır. Bu yapılırken hangi araçların kullanılacağı; hangi zamana yayılacağı; nasıl tasarruf tedbirleri alınacağı tartışılacak saptanacak. Biz, Kuzey Kıbrıs olarak sadece Türkiye tarafından tanınıyoruz; ilişkiler öyle gidiyor. Ekonomik program yapılacaksa bu, Türkiye’nin desteğiyle olur. Yani,- program ülke gerçekleri göz önünde bulundurularak hazırlanır ve Türkiye yetkilileriyle paylaşılır, başka yolu yoktur. Dolaysıyla bu yönde adım atmak elzemdir çünkü ne Dünya Bankası ne IMF’e gidebiliriz. Bu ilişkiyi kullanmak lazım.”

Seyircilerin gerek telefon gerekse kısa mesajlarla sorular yönelttiği programda Akansoy, gündemle ilgili değerlendirmeler yanında soruları da yanıtladı.

Bazı mesajlarda tüm partilerin ‘aynı kefeye konmasına’ karşı çıkan Akansoy, “birbirimizi benzeştirerek başarısızlığa başarısızlık katıyoruz. Adil olmalıyız. UBP ülkedeki bu sistemin mimarıdır. Herkes aynı gemideyiz ama insaf, sistemin mimarının kim olduğu belli” dedi. Akansoy, partisinin son seçimde muhalefete düşmesinin eleştirisini kendi içinde yaptığını da kaydederek, “CTP önüne büyük hedef koydu. CTP bazı beklentileri karşılayamadı çünkü beklentiler üst düzeydeydi; CTP de bunları yükseltti. Ama buna karşın çok şeyi de başardı” dedi.

Siyasi partilere yönelik şaibelerle ilgili iddialar konusunda ise Akansoy, hukukun üstünlüğüne inandığının altını çizdi ve “Hukukun çalışması gerek. Nerede yozlaşma varsa oraya müdahale edilmeli. Başbakanlık Denetleme Kurulu, Savcılık devreye girsin siyaset temizlensin. Dünyadaki demokratik sistem siyasi partiler üzerine kuruludur. İnsanlar gider birine oy verir. Vatandaşın görevi budur. Oyunu verir, hesabını sorar. Ama vatandaşın durumu şu anda çok bozuk, bu nedenle de ‘hiçbir şey olmaz’ diyor. Bu kadar körüne gitmeyelim. Bu kadar özgüvensiz, bu kadar umutsuz olunmamalı. Bu psikoloji ne basit, ne plansız; kendi kendine oluşmadı. Çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Akansoy, sendikalarla ilişkileriyle ilgili soruya ise ilişkilerin iyi olduğu, ancak bir siyasi parti oldukları için gelişmeleri kendi perspektifleri çerçevesinde değerlendirdiklerini, ortak hareket etmeyi gerektiren noktalarda bunu yaptıklarını söyledi. CTP-BG’nin Platform içindeki diğer siyasi partilerden farkının toplum olarak düze çıkmak, ayağa kalkmak için sadece çalışan kesim değil, tüm ayağa kalkarak birlikte mücadele vermesi gerektiğini söylemesi olduğunun da altını çizen CTP-BG Genel Sekreteri, “Sadece çalışanlar bazında yürütülen mücadele bir yere kadar götürür ama sonra önü tıkanır, durur. Bu yöndeki görüşü açık ve net şekilde CTP ortaya koyuyor” diye konuştu.

 

CTP Basın Bürosu