Lefkoşa Türk Belediye Meclisi’nde çoğunluk UBP’de olmasına rağmen sorumluluğun CTP’li belediye meclis üyelerine yıkılmak istenmesini eleştiren Genel Başkan Özkan Yorgancıoğlu, suçluların yargılanması ve erken seçim için çağrıda bulundu.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin göz göre göre iflasa sürüklenmesine hem neden olan hem de seyirci kalan UBP Hükümeti, çalışanların haklarını ve maaşlarını alamadıkları için yaptıkları grevlerle oluşan çöp dağlarının altında kalmıştır. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin iflas ettirilmesiyle ilgili çok ciddi suçlar işlenmiştir. Halkımız çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır. Polis ve Başsavcılığın, Sayıştay raporuna dayanarak yürüttükleri soruşturmada hangi aşamaya gelindiğiyle ilgili kamuoyu kesin bir bilgi sahibi değildir. Güvenlik birimleri ve adli makamlar bu konuda çalışmalı ve süreç hakkında halkımız bilgilendirilmelidir.

Bugün Lefkoşa Türk Belediyesi’nin içine düşürüldüğü bataklığın en büyük mağduru hiç kuşkusuz çalışanlar ve halkımızdır. Yıllardır sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları yapılmayan ve aylardır doğru dürüst maaş alamamış çalışanların, bugün hiçbir şey yokmuş gibi davranmasını beklemek insanlıkla bağdaşmaz. Bilinmelidir ki, bugün başkent halkına layık görülen şartların oluşmasında bütün sorumluluk Belediye Başkanı ve UBP Hükümeti’nindir.

Sayıştay raporunda Belediye Başkanı’nın hükümetle işbirliği halinde, belediye meclisini de yok sayarak, birçok suç işlediği açıkça ifade edilmektedir. Partimize mensup belediye meclis üyeleri, yaşanacakları çok önceden kamuoyunun bilgisine getirmiş ama söylenenlerin tamamı yok sayılmıştır. Bizler parti olarak, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin devlet ciddiyetiyle bağdaşmayacak bir tarzda idare edildiğini, mafya ilişkilerinin yasaların da kamu yararının da önüne geçtiğini defalarca açıkladık ve uyardık. Ancak bunlar da kurulan çıkar ilişkilerine zarar vereceği için duymazdan gelindi. Şimdi ise belediye meclisinde çoğunluk UBP’de olmasına rağmen sorumluluk CTP’li belediye meclis üyelerine yıkılmak istenmektedir.

Sonuç ortadadır. Aylardır Lefkoşa’yı temizlemenin ancak bir seçimle mümkün olacağını söylüyoruz. Lefkoşa Türk Belediyesi’ni batıran zihniyetin, hiçbir şey olmamış gibi etrafta boy gösterdiği bir ortamda, yaşanan kaosu çözmek olanaksızdır. Suçlular yargılanmalı ve hesap vermelidir. Lefkoşa’da derhal erken seçime gidilerek yeni ve güven veren bir yönetim iş başına gelmelidir. CTP-BG’li belediyelerin başarısı ve finans yapıları ortadadır. Bizler böylesi bir sürecin çalıştırılması için her türlü katkıya hazırız.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde örgütlü bulunan Belediye Emekçileri Sendikası, yaşanan sürecin en yakın tanığı olarak, yanında duranla karşısında durarak ekmeğini çalanı kalın çizgilerle birbirinden ayrı tutabilmelidir. Herkese Cemal Bulutoğluları kadar sorumluluk yüklemek, sadece esas suçluların perdelenmesine yol açar. Bilinmelidir ki, CTP-BG, en başından beridir takındığı pozisyonunu aynen korumakta ve çalışanlarla Lefkoşalıların yanında durmaktadır. Önerdiğimiz çözüm gayet açıktır: Lefkoşa’da yeni ve güven duyulacak bir yönetimin belediyede işbaşına gelmesi ancak seçimle mümkündür. Biz bunun sağlanması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Ancak kimse bizden ortağı olmadığımız kararlarla oluşan iflasın da sorumluluğunu üstlenmemizi beklememeli ve bunun sorumluluğuna bizi ortak etmeye kalkışmamalıdır.

Özkan Yorgancıoğlu

Genel Başkan