Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Anayasa ve Kamu Görevlileri Yasası ile ilgili değişiklik önerilerini, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’e (CTP-BG) de verdi.

 ÖZKARDAŞ: “KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISINDA ÇOK OLUMLU YÖNLER OLMASINA RAĞMEN ARAYA SIKIŞTIRILMIŞ  BİRKAÇ NOKTA OLUMLU NOKTALARI GÖTÜRÜYOR”

YORGANCIOĞLU: “TERFİ VE TAYİNLERDE  KİŞİSEL AĞIRLIK SÖZ KONUSU OLDUĞU SÜRECE VERİMLİLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Lefkoşa, 26 Haziran 12 (T.A.K.): Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Anayasa ve Kamu Görevlileri Yasası ile ilgili değişiklik önerilerini, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’e (CTP-BG) de verdi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, sendika yetkilileriyle birlikte, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine anayasa ve kamu yasası değişiklikleri ile ilgili başlattığı ziyaretler çerçevesinde bugün CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ile bir araya geldi.

Özkardaş, ziyaretleri sırasında, ülkedeki işsizlik, adalete olan güvensizlik ve hükümetin fikir değişikliğinin halkın ruh halini bozduğunu ileri sürdü.

Gelecek nesilleri yakından ilgilendiren iki yasa ile ilgili sendika olarak çok iyi bir çalışma yaptıklarını ifade eden Özkardaş, “(yasalar yapılırken) taraf olmalıyız, yani istemeyiz demek çözüm olmuyor” dedi.

UBP hükümetinin yasaları kendi istediği şekilde geçirdiğini savunan Özkardaş, “UBP hükümetini tüm toplumun direncine rağmen istediğini eline geçirdi ve hiç bir şey yapamadık”  iddiasında bulundu.

Sendikaya ulaştırılan Kamu Görevlileri Yasa Taslağında olumlu yönler yanında bir iki tane de olumsuz yönün bulunduğunu ifade eden Özkardaş, “Kamu Görevlileri Yasa tasarısında çok olumlu yönler olmasına rağmen araya sıkıştırılmış  birkaç nokta varken bu olumlu noktaları götürüyor” dedi.

Üçlü kararnamenin kapsamının müsteşar ve danışmanlarla kısıtlanmasının, geçici memur statüsünün kaldırılmasının, işçinin tanımının yapılmasının yasa taslağında yer alana olumlu noktalarından birkaçı olduğunu belirten Özkardaş, hastalık izinlerinde insani iyileştirilmeler öngörüldüğünü kaydetti.

Yasa tasarısında özel nitelikli işler için yabancıların istihdamının mümkün kılındığını kaydeden Özkardaş, bu konuda KKTC vatandaşının bulunmaması halinde yabancı istihdamının mümkün kılınması önerisini getirdiklerini anlattı.

Özkardaş, 2011’de kamuya girenlerin ilerlemesi hakkında ise, “(Yasa tasarısı) Bu şekilde kalırsa kamuya girenlerin yüzde sekseni terfi almadan düşük baremden emekli olacak” dedi.

Kamu görevinden müdür veya müsteşar olanların siyasiler tarafından görevden alınabileceğini kaydeden Özkardaş “Bu bizim için  son derece tehlikelidir” dedi.

Özkardaş, “Olumsuzlukları olumluya çeviremezsek eğer, olumlu maddeler hiçbir anlam ifade etmez ve kamu neredeyse özelleştirilir” dedi.

ANAYASA

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak ise Özkardaş, demokratik, sivilleşmiş, insan haklarına saygılı, ölüm cezasının kaldırıldığı, kıyı ve orman arazilerine koruma sağlandığı, sendikalı olmanın zorunlu yapıldığı, Cumhurbaşkanı adayına Türk ana ve baba koşulunun kaldırıldığı bir anayasa istediklerini ifade etti.

İç güvenliği düzenleyen Anayasanın onuncu maddesine atıfta bulunan Özkardaş, “İç güvenlikle ilgili kısmı anayasadan çıkarılmalıdır….ulusal savunmamızı anlarım, ama iç güvenliğimizi dışarıya bırakmak bana göre yanlıştır, polisin sivile bağlanmasını istiyoruz” dedi.

Özkardaş, Sayıştaylığın tam olarak özerkleştirilmesi ve Kamu Hizmetleri Komisyonu üyelerinin atama şeklinin, mecliste grubu olan partilere ve partilerin milletvekili sayısına göre yağılması gerektiğini ifade etti.

YORGANCIOĞLU

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ise Anayasa değişiklikleri önerisinde partinin görüşlerinin sendikanın görüşleri ile büyük oranda örtüştüğünü söyledi.

Modern anayasalarda halkın temel hak ve özgürlüklerinin belirlendiğini geriye kalanının ise yasalarla belirlendiğini belirten Yorgancıoğlu, Siyasi Parti, Seçim ve Halkoylaması Yasasının da siyasetçinin daha iyi algılanabilmesi için gerekli olduğunu belirtti.

Kamu Görevlileri Yasasıyla ilgili öngörülenleri henüz derinlemesine incelemediklerini  belirten Yorgancıoğlu, “Kamuya girişlerde, tayin ve terfilerde adalet olmadığı sürece, liyakat esas alınmadığı sürece, terfi ve tayinlerde  kişisel ağırlığın söz konusu olduğu sürece verimlilik söz konusu değildir” dedi.

Amaç kamunun halka daha rahat hizmet vermesi olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, “Hem verimli bir kamu yönetimi, hem verimli insanların hedefine ulaşabilecekleri bir kamu yönetimi yasası için seve seve çalışırız” dedi.