CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu UBP hükümetinin halkı düşünmediğini ve icraatlarıyla topluma büyük zararlar verdiğini kaydederek CTP için eylemli günlerin başladığını vurguladı…

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, UBP hükümetinin halkı düşünmediğini, icraatlarıyla topluma zarar verdiğini kaydederek, CTP-BG’nin bugün Girne’de başlayarak her hafta bir başka ilçede olmak üzere yürüyüş ve eylemler başlattığını kaydetti. Yorgancıoğlu, “Artık sokakta olmanın, toplumsa yararı gözetmenin zamanı geldi geçiyor… Partimiz bu görevi üstlendi” diye konuştu.

Yorgancıoğlu bugün Sim TV’de yayınlanan Öğle Postası Programına katılarak gündeme dair soruları yanıtlayarak son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Bakanlar Kurulu’nun kabine üyelerine yeni makam araçları alınmasıyla ilgili kararını değerlendiren Yorgancıoğlu, sendikaların 2 yıldır toplu sözleşme toplantısına çağrılmadığı, ne asgari ücret ne de kamu çalışanlarının maaşlarına 2 yıldır zam yapılmazken temel ürün ve hizmetlere ardı ardına zamların sıralandığı, hükümet tarafından vatandaşlara “kemerlerinizi sıkın” çağrılarının yapıldığı bir ortamda kabine yeni araba derdine düşüyorsa, burada bir çelişki olduğunu kaydederek, hükümetin tutumunu “mirasyedi hovardalığı” olarak nitelendirdi.  Yorgancıoğlu, “Hükümet, olmayan bir zenginliği, olmayan bir kaynağı tüketmeye çalışıyor ve bunu hak etmeden yapıyor” diye konuştu.

UBP’nin hükümeti devraldığı 2009 Nisan ayından 2011’in Aralık ayına kadar olan ekonomik verilerden örnekler de sunan Yorgancıoğlu, halkın mal ve hizmet alımlarında %40’lara varan gerilemeler olduğunu vurguladı.

Yorgancıoğlu, “tüm bunlara baktığımızda, böyle bir ülkede bakanlar kurulunun kendi makam arabaları için karar alması ülkeye yapılacak en büyük ihanet, en büyük haksızlıktır. Bu nedenle “mirasyedi hovardası” deyimini kullandık çünkü durumlarına tam da oturuyor” dedi. Toplumun her kesiminden bu karara tepki yağarken hükümetin hala “ihtiyaçtan” söz ettiğine işaret eden CTP-BG Genel Başkanı, “bu hükümetin, bu ekonomik koşullarda, etik olarak da pratik olarak da yasal olarak da yok bunu yapmaya hakkı yok” dedi. .

Yorgancıoğlu, tedbirden söz eden hükümetin tedbirlere yukarıdan başlaması gerektiğini vurguladı.

ÜLKE KURUMLARININ PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE KARŞIYIZ

Yorgancıoğlu, Pazartesi gün Meclis’te görüşülmesine başlanacak olan özelleştirme yasasına partisinin karşı olduğunu bir kez daha vurguladıktan sonra şöyle konuştu:

“Partimiz, ülke ekonomisinin yeniden yapılandırılması gerektiğini düşünüyor. Devlete ait kurumların verimli hale getirilmesi ve ekonomik kaynakları tüketir olmaktan kurtarılması gerektiğini söylüyoruz. Ama ülke kurumlarının birilerine peşkeş çekilmesi ve özelde tekel yaratmanın doğru olmadığını da söylüyoruz. Biz bu yasaya (Özelleştirme Yasası) karşıyız. AB, özelleştirme anlayışının en çok hakim olduğu yerlerden biri olmasına rağmen serbest rekabet koşullarında rekabet edebilirlik imkânı yaratmayan sektör varsa AB bunun devlette kalmasını daha doğru görüyor. Elektrik, telefon benzeri durumlarda bizim ülkemizdeki durum bu. Oysa bu tasarıda böyle bir anlayış yok. Hatta bir maddede ‘özelleştirme sonucu özelde tekel oluşursa halkın zarara görmemesi için önlem alınacak deniyor. Yani özelde tekel kabul ediliyor”.

Hükümetin bu kurumları özerkleştirmek yerine ‘birilerine söz verdiği için’ özelleştirmekte ısrarlı olduğunu kaydeden CTP-BG Genel Başkanı, “Ama sonrasında Kıbrıs Türk halkı zarar edecek” diye konuştu…

Hükümetin Özelleştirme Yasasıyla eski KTHY çalışanlarının mağduriyetten kurtarılacağını öne sürmesinin de gerçekleri yansıtmadığını ifade eden CTP-BG Genel Başkanı, KTHY çalışanlarını, kurum battıktan sonra içine düştükleri konumdan kurtarılmaları için böyle bir yasaya ihtiyaç olmadığını vurguladı. Yorgancıoğlu UBP hükümetinin 2011 yılında en az 1500 kişi istihdam ettiğine işaret ederek “eğer niyet iddia etikleri gibi KTHY mağdurlarını işe  almaksa, o zaman onlar alınsaydı işe… Ama niyet o değil, niyet UBP’nin en gözdelerinin yakınlarını işe almaktı. Şimdi de ‘bunları almak zorundayız toplumda yara var – ki o yarayı açan da UBP’nin kendisi- özelleştirme yasasında yazdık yapacağız’ diyorlar. Bu siyaseten ahlaksızlıktır. KTHY çalışanları başta bu yasada bu şekliyle bu ifadenin yer almasına karşıydılar. Gün geçti bu insanların koşulları ağırlaştı, mecburen yasanın geçmesini bekliyorlar. Meclise yine geliyorlar birlikte geldikleri arkadaşlarıyla ama 2 farklı amaç için: bir yarısı ‘geçsin’ derken, diğer yarısı ‘geçmesin’ diyor. İşte…UBP, ekmek parası için uğraşan bir kesimi ikiye böldü ve birbirine düşman ilan etti”.

CTP’nin yasaya onay vermeyeceğini de kaydeden Yorgancıoğlu, ancak meclisi boykot etmenin gündemlerinde olmadığını, ancak değiştirilip daha iyi hale getirilmesi için öneri yapılması gerektiğini, bu nedenle de Meclis’te olacaklarını ifade etti.

TOPLUM ETKİN MUHALEFETE HAZIR

UBP hükümetine karşı olan tepkilerin gün geçtikçe arttığını da ifade eden CTP-BG Genel başkanı, UBP’nin yanlış yaptığını düşünenlerin sayısının her geçen gün arttığını kaydederek, 1, ve 2. Sırada hükümet ve siyasetinin istikrarsızlığı, üçüncü sırada ise yolsuzlukların ülkenin önde gelen sorunları olarak yer aldığı KTTO raporunu hatırlattı.

Toplumun her kesimi Yedikonuk’a yapılacak petrol dolum tesisine karşı çıkarken hükümetin ısrarla ‘yapacağım’ demesine de dikkat çeken Özkan Yorgancıoğlu, “Çevre bir yana ekonomik getirisi olmadığı YAGA’nın eski raporunda ortada. Toplumun algısı bu hükümetin bu ülkeyi yönetemediği, toplum gereksinimlerine cevap vermediği algısıdır.

Bir tarafta UBP hükümeti diğer tarafta halk.  O zaman toplumsal konsensüs nerede? Dolaysıyla iktidara karşı giderek geçmişteki dağınıklığını birlikteliğe götüren karşı duruş var ve artarak devam ediyor” diye konuştu.

Yorgancıoğlu, Yedikonuk derken Lefke’ye de yakında petrol tesisi yapılacağını, çünkü yat limanı diye verilen izinde limana 70 bin tonluk geminin yaklaşacağından söz edildiğine dikkat çekti ve Orada da insanlar aldatılıyor. Başta petrol tesisi Lefke’ye olacaktı tepki olunca kaldırıldı. Ama şimdi bu yat limanına talip olan daha önce petrol tesis talep eden kişiydi. Yani hükümet halkından bir şey gizliyor, bir şey kaçırıyor. Maliyeti faydasından çok fazla olacak bir yatırım ama ısrar ediyor. Hükümetle halk arasında toplumsal konsensüs yok ama muhalefetle halk arasında, hükümetin hiçbir şeye yaramadığı konusunda konsensüs var” dedi.

 

 

CTP Basın Bürosu