Kıbrıs’ı sıcak günler bekliyor: Doğalgaz çatışmaya değil barışa hizmet etmeli!

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), “Doğu Akdeniz’de Doğalgaz ve Kıbrıs” paneli düzenledi. MYK Üyesi Cemal Mert’in organize ettiği Gönyeli Belediyesi’nin konferans salonunda gerçekleşen panelde, moderatör Yrd. Doç. Dr. Hayriye Kahveci Özgür olurken, Denizci/Kaptan Mustafa Ergüven ve Yrd. Doç. Dr. Emine Eminel Sülün de konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacıların sunumlarından önce Genel Sekreter Erdoğan Sorakın da söz alarak katılımcılara panel hakkında bilgi verdi. Panele, MYK üyeleri, milletvekilleri, Gençlik Örgütü temsilcileri ve partililer katıldı.

SORAKIN: DOĞALGAZ ZENGİNLİĞİ SÜRECE KATKI YAPAMADI
CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne girmesiyle birlikte bazı devletlerle doğalgaz anlaşmaları imzaladığını ifade ederek sondaj çalışmalarıyla ilgili ihaleye çıkıldığını ve 2011 yılında bu çalışmaların başladığını anımsattı. 13 Temmuz 2017 tarihinde bir sondaj çalışmasının daha gerçekleşeceğine değinen Sorakın, bulunan bu zenginliklerin Kıbrıs müzakere sürecine olumlu katkı yapamadığını söyledi. Sorakın ilerleyen günlerde sıcak gelişmelerin yaşanıp yaşanmayacağının da belli olmadığını kaydetti. Kıbrıs’ın Akdeniz’de çok önemli bir konumda yer aldığını dile getiren Sorakın, bir de doğalgaz zenginlikleriyle birlikte daha da önemli bir noktaya geldiğini belirtti.

ERGÜVEN: SIKINTILI BİR SÜREÇ VAR
Denizci/Kaptan Mustafa Ergüven ise Doğu Akdeniz’de sanıldığından daha sıkıntılı bir süreç yaşandığını söyledi. Türkiye’nin yayınladığı navtexin Güney Kıbrıs tarafından illegal olarak tanımlandığını kaydeden Ergüven, Güney Kıbrıs için sismik araştırma yapan geminin de Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle aynı bölgede bulunduğunu dile getirdi. Güney Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye, Lübnan ve Mısır’ın münhasır ekonomik bölgelerini sunumunda gösteren Ergüven, 6. parselde Temmuz ayında sondaj başlayacağını vurguladı. Bunun Türkiye tarafından ele alındığı zaman ciddi bir gerilime sebep olabileceğinin altını çizen Ergüven, Türkiye’nin bu bölgede atış talimi yaptığını ve Temmuz ayında gerçekleştirilecek sondaj çalışmalarına nasıl bir tepki verebileceğini gösteren bir navtex uyarısı olduğunu sözlerine ekledi.

SÜLÜN: MÜZAKERELERİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEYEN BİR DURUM
Yrd. Doç. Dr. Emine Eminel Sülün ise Doğu Akdeniz’de yapılan sondaj çalışmalarının müzakereleri ciddi şekilde etkileyebilecek bir durumda olduğunu söyledi. Kıbrıs açıklarında olduğu düşünülen doğalgaz miktarının dört buçuk milyon küp civarında olduğunu aktaran Sülün, doğalgaz rezervlerinin yüzde 43’ünün Ortadoğu devletlerinde yer aldığını belirtti. Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmının enerji açısından Rusya’ya bağımlı olduklarını kaydeden Sülün, bu ülkelerin enerjiyi uygun fiyattan alıp alamayacağı endişesi taşıdıklarını aktardı. Güney Kıbrıs’ın sondaj çalışmalarına devam etmesinin önemli bir nokta olduğuna vurgu yapan Sülün, hidrokarbon meselesinin uyuşmazlığı tetikleyen bir nokta olarak öne çıktığını dile getirdi.