CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, Meclis’in bugünkü genel kurulunda ülke eğitiminin içinde bulunduğu durum hakkında konuşma yaparak UBP’nin eğitim politikasızlığını eleştirdi.
Eğitim sisteminde yaşanan sorunların en önemlisinin kalite ve eğitime verilen önem olduğuna dikkat çeken Çağlar, bugünkü eğitim sistemiyle başıboş bir şekilde insan yetiştirilmeye çalışıldığını ifade etti.
UBP’nin topluma dayattığı Göç Yasası’yla oluşan maaş farklarının eğitimi olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Çağlar, “Tarihsel olarak öğretmenin Kıbrıs Türk Toplumu’nda önemli bir pozisyonu vardır. Öğretmen, köy kahvelerinde toplumun önünü açan aydın insanlardır” diyerek bu yasa tahtında işe başlayan ‘şanslı’ öğretmenlerin aldıkları maaşla ancak da geçinebildiğini sözlerine ekledi. Eğitime ayrılan bütçe payının oldukça yüksek olmasına rağmen dağıtımda büyük bir adaletsizlik olduğunu ifade eden Çağlar, bu kaynakların devlet kurumları yerine özel kuruluşlara aktarılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
MÜFREDAT BAŞLI BAŞINA BİR SORUN
Eğitim alanındaki bir diğer sorunun ise müfredat sorunu olduğunu vurgulayan Çağlar, her ülkenin kendi insanına ve kendi ihtiyaçlarına uygun olarak müfredat hazırlaması gerektiğine dikkat çekerek UBP Hükümeti’nin Türkiye’den şablon bir müfredat getirerek ülkede uygulamaya koyduğunu kaydetti.
KKTC’de ilkokul 4. Sınıf öğrencisine iki denklemli matematik problemi çözdürerek kolej sınavı yapıldığını ve çocukların nefret etme aşamasına geldiğini söyleyen Çağlar, bunun sonucu olarak üniversite giriş sınavlarında matematik çözen öğrenci sayısının azaldığını bildirdi. “Bu müfredat uygulamasına ne zaman dur denilecek?” diye soran CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, eğitimin bir devlet politikası olması gerektiğine dikkat çekti. Çağlar, UBP Hükümeti’ne seslenerek, “Gelin eğitimdeki sorunların çözümü için bakanlıktan başlayarak politikalar üretin. Bizler de sizlere sonuna dek destek verelim. Dar bir siyaset içinde şablon eğitimi kullanmayın, bu bizi bir yere götürmez” dedi.