CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy, dün toplumla paylaşılan kamuoyu araştırması sonuçlarının iktidardaki parti oy kaybederken CTP-BG’nin büyümekte olduğunu ortaya çıkardığını vurguladı…

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Asım Akansoy, CTP-BG’nin KADEM’e yaptırdığı ve dün düzenlenen basın toplantısıyla sonuçlarını halkla paylaştığı kamuoyu araştırmasının UBP’nin büyük bir hızla oy kaybetmekte olduğunu, buna karşın CTP’nin oylarını artırdığını ortaya koyduğunu söyledi. Akansoy, bunun devam eden bir eğilim olduğuna dikkat çekerek, CTP’nin istikrarlı bir şekilde iktidara doğru yürüdüğünü vurguladı.

CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy bugün, Mehmet Davulcu’nun hazırlayıp sunduğu, Genç TV’de yayınlanan “Gazete 12” programında araştırma şirketi KADEM’e yaptırılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yorumladı. Programın formatı gereği Akansoy’un “Gazete 12” için attığı manşet “CTP iktidara geliyor” oldu.

Böyle bir zamanda anket sonucu açıklanmasının  ‘yürekli bir tavır’ olduğu şeklindeki yoruma “artık bazı şeylerin değiştirilmesi gerektiği üzerinde ısrarla duruyoruz” sözleriyle yanıt veren Akansoy, uzun bir süreden beri çeşitli yollarla yaratılmaya çalışılan “siyaset çöktü” görüşünün aksine, siyasetin sorunları çözebilecek tek güç olduğunu kaydetti. Hedeflerin büyütülmesi gerektiğini, bunun için ise yeni arayışlara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden CTP-BG Genel Sekreteri, “bu farklı bir iletişim stratejisidir. Olanı açıkça görmemiz gerektiğini; ortaya cesaretle koyup herkesin yapılması gerekenlerden üzerine düşen görevi alıp yapması gerektiğini söylüyoruz. Biz, CTP olarak bu çalışmadan bir sürü veri elde ettik ve yolumuzu çizerken bunları en iyi şekilde kullanacağız” diye konuştu.

“CTP HÜKÜMETE GELİRKEN UBP GİDİYOR”

Akansoy, toplumun içerisinde bulunduğu durumu net bir şekilde ortaya koyma hedefiyle, son 12 ay içerisinde sonuncusu KADEM’le olmak üzere farklı firmalarla 3 kamuoyu araştırması yaptıklarını kaydetti ve popülizmden uzak yol haritası çizmek gerektiği bilinciyle oluşturdukları yeni yol stratejisini halkla paylaştıklarını ifade etti.

UBP’nin araştırmada hala birinci parti gibi görünüyor olmasına karşın büyük bir düşüş içerisinde olduğunun altını çizen CTP-BG Genel Sekreteri, kamuoyu araştırmaları değerlendirilirken sadece son araştırmada ortaya çıkan rakamlara bakmanın yeterli olamayacağını kaydetti. Akansoy, rakamların önceki boyutları ve trendlere dikkatle bakılması gerektiğini ifade ederek, bu çerçevede yapılan bir değerlendirmede ‘CTP hükümete gelirken, UBP gidiyor’ sonucuna ulaşılacağını vurguladı.

Akansoy, partisinin bu sonuçlardan ‘ödevini iyi yap, projelerini erken sun, sesini daha çok çıkar ve toplumda daha duyulur ol’ şeklindeki mesajı aldığını da ifade ederek, UBP’yi bu ülkede götürebilecek ana güç CTP’dir. Bunu iyice gözlemleyerek ödevlerimizi nasıl yapabileceğimize dair partide konsantrasyon sağlayacağız” diye konuştu.

Daha önce yapılan anketlerin de ışığında var olan partilerin ‘bittiği’ dolaysıyla yeni bir parti arayışına gidilmesi gerektiği doğrultusunda bir genel kabul olduğunu anımsatan Asım Akansoy şöyle konuştu:

“Biz daha önceki araştırmada UBP’de düşüş CTP’de ise yükseliş olduğu sonucuna ulaşmıştık. Ancak, kesin sonuç için sonuçları değerlendirmeye bıraktık. Başından beri sorunun siyasi unsur da dâhil olmak üzere ekonomik sosyal alana yönelik genel kurumsal bir güvensizlik vardı. Bunlar vatandaşın bire bir mücadelesi, medya eleştirisiyle değişecek unsurlardı. Ne yeni bir siyasi parti olması mümkün ne de 3-4 siyasi partiyi görmezden gelmek. Dolaysıyla var olan değişim bu siyasi partiler üzerinden olacağına göre yapılacak şey, bu siyasi partilerden hesap sormak olmalı. Biz tek başına iktidar mı yoksa koalisyon mu, değerlendirmesi yapmadık. Veriler CTP’nin çok ciddi; kararlı ve geriye dönüşü olmayan bir yükselişte olduğunu gösteriyor. Yani CTP’ye yönelen oylar tepki oyları değil. Önümüzdeki günlerde yeniden kararlı şekilde sistemi sorgulayıp proje üretilecek ki, CTP’nin ödevi bu olacak.

“KIBRIS TÜRKÜNÜ FAKİRLEŞTİRME PROGRAMI”

Ankette ulaşılan toplumsal tepkilere oranla CTP’deki yükselişin az olduğu yorumunun getirilip bunun CTP’nin özelleştirme konusuna karşı çıkışının yetersiz bulunmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Akansoy, sadece “özelleştirmeye karşıyız” demenin pek fazla bir şey ifade etmeyeceğini, önemli olanın hükümete gelindiğinde, ekonomik veriler ve ülke gerçekleri dikkate alınarak hazırlanan, projelerle ne yapılacağın tanımlanması olduğunu vurguladı. “Zaten özelleştirmeyle ilgili siyasi görüşlerimiz net; ama daha sorumlu davranmalıyız” şeklide konuşan CTP-BG Genel Sekreteri, CTP-BG’nin özellikle Elektrik Kurumu ve telekomünikasyon konusunda ortaya çok net tavır koyarken, ETİ konusunun mecliste tartışılmasından yana olduğunu kaydetti. Akansoy aynı bağlamda Koop-Süt’ün de satışına karşı olduklarını sözlerine ekledi.

Anketin ulaştığı sosyal ve ekonomik verilerle ilgili de konuşan Akansoy, muhalefetin eleştirileri karşısında iktidardaki partinin “ekonomi büyüyor” açıklamalarında bulunduğunu hatırlattı ve şöyle konuştu:

“Ancak burada net bir şekilde ortaya çıktı ki orta kesim tamamen fakirleşmeye gidiyor. Bu program Kıbrıs türkünü fakirleştirme programıdır ve 2012 ekonomik protokolünün sonucudur. Bizim elde ettiğimiz veriler içinde en hassas, insanı geren konu budur. Hanede yaşayan 15 yaş ve üzeri bireyler arasında en çok konulan konu düşük gelir ve harcamaları karşılayamamadır. Bu, ekonomik protokollerle ülkeyi kalkındıracaklarını söyleyenlere ciddi bir yanıttır.”

Akansoy, anketin insanların yüzde 60’ının borçlanarak yaşadığını ortaya çıkardığını, borçlanmanın ise lüks bir yaşam için değil, devletin özele teslim ettiği sağlık, eğitim gibi yaşam kalitesinden ödün vermek istemediği alanlara yönelik olduğunu söyledi. Akansoy, “Kıbrıslı Türkler lüks içinde yaşıyor diye diye bu politika dayatılıyor. Gelinen noktada bunlarla karşı karşıya kaldık” dedi.

“SENDİKALAR CTP’NİN DOĞAL MÜTTEFİKLERİDİR”

Kurultaydan bu yana parti içerisindeki durumun ne olduğuyla ilgili soruya ise Akansoy, şu yanıtı verdi.

“Elbette dinamik bir süreç yaşıyoruz parti içinde. Farlı görüşlerin bir araya gelip bunların senteze ulaşmasıyla iktidara doğru yürüyüş var. Farklılık tabi ki olacak. Önemli olan, topluma yapılacak açıklamaların konsensüsle, tek ses olarak verilmesi. Ancak tartışmanın olduğu yerde bereket var. Bizde tartışma çatışma kültürü içinde değil, görüş üzerine dönmektedir ki, bu sağlıklı bir durumdur. Edilgen bir tutum içinde olmaktansa dinamik bir içyapıda olmak çok iyi bir durumdur.

Elbette bunlara karşın farklı görüşler çıkabilir. CTP 41 yıllık bir parti. CTP’yi kendi içinde kendi özgün şartlarında değerlendirmekte yarar var”.

Akansoy, bir başka soruya karşılık ise sivil toplum örgütleri ve sendikalarla ilişkileri de ‘iyi’ olarak niteledi. “Birbirimizi daha iyi anlamaya çaba gösteriyoruz” diye konuşan CTP-BG Genel Sekreteri, “bazen sıkıntılı dönemler olsa da sendikalar CTP’nin doğal müttefikleridir. Sendikalarla olan tartışmayı aile içi tartışmaya benzetirim önemli olan tonudur” dedi.

UBP’nin Lefkoşa Belediye Başkanı’na destek verdiğini açıklayıp, ardından da her partiden birer temsilciyle belediye için bir komite kurulması önerisi ile ilgili olarak ise Akansoy, CTP’nin böylesi palyatif bir tedbir içerisinde yer almayacağını vurguladı.

Akansoy, Lefkoşa’nın içince bulunduğu durumla memleketin içinde bulunduğu durum aynıdır. Bu çaresizliğin içinden çıkmak gerek. Bu bir özgüven meselesi; hedef büyütme meselesidir. Öğrenilmiş çaresizlik durumundan çıkılmalı. Birbirimize güvenecek, proje yapacak ve sorun çözeceğiz. CTP’nin yolu bu olacak. Kıbrıs Türk halkının varlığı üzerine bir program geliştireceğiz. Bu, tüm sektörlerin yaşayıp gelişmesi için program olacak ve tüm sektörlerin de elini taşın altına sokma koşulu kendiliğinden gelecek” diye konuştu. Akansoy programın sonunda şu mesajı verdi:

“Psikolojik sıkışmışlık halinden çıkacak, kendimize güveneceğiz. Toplumda ciddi bir fakirleşme var. Dolaysıyla kendi yolumuzu baştan çizecek, kendi yolumuz oluşturacak, Kıbrıs Türk halkının varlığını dikkate alan programla siyasete eski itibarını kazandırarak hayata geçireceğiz.”

 

 

CTP Basın Bürosu