Kıbrıslı Türklere bugüne kadar yapılan yardımlarla ilgili CTP-BG’ye sunum yapan Lefkoşa’daki AB Program Destek Ofisi, yapılan yardımların 7 yıllık bir zaman dilimini kapsaması için Avrupa Komisyonu’nun çalışma başlattığını açıkladı.
AB yardımları kurumsal düzeye kavuşacak
*Kıbrıslı Türklere bugüne kadar yapılan yardımlarla ilgili CTP-BG’ye sunum yapan Lefkoşa’daki AB Program Destek Ofisi, yapılan yardımların 7 yıllık bir zaman dilimini kapsaması için Avrupa Komisyonu’nun çalışma başlattığını açıkladı.
Avrupa Komisyonu, Kıbrıslı Türklere yapılan mali yardımın yıllık yerine 7 yıllık bir zaman dilimini kapsaması için Avrupa Konseyi’ne öneri sundu. 2014-2020 yıllarını kapsayan öneri, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi kararıyla kabul edilirse Kıbrıslı Türklere yapılan yardımlar kurumsal düzeye kavuşacak. Sürdürülebilir ve tartışmaya açık olmayan bu durum toplu paranın kullanımını rahatlatacak.
CTP iktidarı döneminde hayata geçen AB Mali Yardımı’nın uygulanmasını sağlamak için 2006 yılında açılan AB Program Destek Ofisi’nin Müdürü Alessandra Viezzer, Kıbrıslı Türklere bugüne kadar yapılan yardımlarla ilgili geçtiğimiz hafta CTP-BG’ye sunum yaptı. AB Destek Ofisi’nde gerçekleşen görüşmeye Genel Başkan Özkan Yorgancıoğlu, Dış İlişkiler Sekreteri Özdil Nami ve Parti Meclisi Üyesi Armağan Candan katıldı. Yapılan bilgilendirme toplantısında, AB’nin Kıbrıslı Türkler için verdiği yardımlar ve bundan sonra yapılacaklar konusunda ayrıntılı bilgi verildi.
7 YILLIK PAKET İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Kıbrıslı Türklerin AB konularında bilgisinin ve proje yapma kapasitesinin artırılması için çalışmalarını sürdüren AB Destek Ofisi, 2006’dan bu yana kullanıma aktardığı yardımların sürdürülebilirliğini artırmak adına çalışmalarını hızlandırdı. AB Destek Ofisi Müdürü Alessandra Viezzer, bundan sonraki yardımların daha işlevsel hale gelmesi için sıkı bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Yapılan bu yardımların, referandumda Kıbrıslı Türklerin, Annan Planı’na ‘evet’ demesinin sonucu olduğunu vurgulayan Viezzer, “Amacımız Kıbrıslı Türklerin her alanda kalkınmasına yardımcı olmak, standartlarını Avrupa düzeyine çekmektir” dedi.
“EVET” DEDİK DE NE OLDU?
AB bugüne kadar Kıbrıslı Türklere 320 milyon Euro yardım yaptı. 2013 için öngörülen bütçe ise 28 milyon Euro olarak belirlendi. Yapılan yardımlar; alt yapının geliştirilmesi, sosyo-ekonomik kalkınmanın sağlanması, kırsal kalkınma, KOBİ’lerin geliştirilmesi, çiftçilere yardımlar, belediyeler, köyler, sivil toplum kuruluşları, iki toplumlu projeler, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne katkı, mayınların temizlenmesi, öğrenci ve öğretmenlere burs programları, okullar, yasaların AB’ye uyum için teknik destek, tarihi ve kültürel yapıların korunması için kullanıldı.
AVRUPA’YA BİR ADIM DAHA…
Bu bağlamda Kıbrıslı Türkler ve AB arasında toplam 1000’den fazla sözleşme imzalandı. 600’ü tamamlanan bu projeler kapsamında 400’den fazla öğretmen ve öğrenci Avrupa ülkelerinde burslu eğitim aldı. CTP döneminde hazırlanan AB müktesebatına uyum programı kapsamında Meclis’ten geçen 9 yasa için teknik destek alındı.
Haspolat bölgesinde, iki toplumlu atık su arıtma sisteminin inşaat projesi için 8,2 milyon Euro kaynak aktarıldı. Yapımı bu yıl içinde tamamlanacak proje ile Lefkoşa’nın kuzey ve güneyinin atık su sorunu çözülecek.
Ara bölgede son 7 yılda 27 bin mayın çıkarıldı, 81 mayın tarlası mayından arındırıldı ve 10 kilometrekarelik alan yeniden kullanıma sokuldu. Mayın temizleme çalışmalarının ana sponsoru olan AB, bu bağlamda 11.5 milyon Euro’luk bağış yaptı. Ara bölgede son kalan 4 mayın tarlası da temizlenmeye çalışılıyor.
Lokmacı ve Yeşilırmak kapılarının açılmasına da mali destek veren AB, köy meydanlarının yenilenmesi için de katkı yaptı. Adada ilk defa Serhatköy’de kurulan tesisle güneş enerjisinden elektrik üretildi.
Dikmen Çöplüğü kapatılıp, Güngör’de çöplük alanı oluşturuldu. Lefkoşa, Gönyeli, Lefke ve Girne’de kansere neden olan asbestli su boruları değiştirilerek Avrupa standartlarında borular döşendi.
59 sivil toplum kuruluşuna 32 eğitim programı verildi. 250 çiftçi, 37 köy, 32 KOBİ’ye de işlerini geliştirmeleri için destek sağlandı. 70 okula akıllı sınıf kuruldu.
Restorasyonu tamamlanan Lefkoşa’daki Bandabuliya ise 20 Haziran Çarşamba günü Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule’nin de katılımıyla Kıbrıslıların kullanımına açılacak. Füle ayrıca CTP-BG Genel Merkezini de ziyaret edecek.