Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule’nin ziyaretinde Kıbrıslı Türkler adına taleplerde bulunan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyleyerek, “AB’den sportif, kültürel ve eğitim dahil olmak üzere farklı alanlarda tüzükler bekliyoruz” dedi. Basına kapalı gerçekleştirilen 1 saatlik görüşmenin ardından Yorgancıoğlu’nun yaptığı açıklama.

 “AB’den yeni tüzükler bekliyoruz”

*Fule’nin ziyaretinde Kıbrıslı Türkler adına taleplerde bulunan Yorgancıoğlu, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün bir an önce uygulamaya konulması gerektiğini söyleyerek, “AB’den sportif, kültürel ve eğitim dahil olmak üzere farklı alanlarda tüzükler bekliyoruz” dedi.

 

Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Fule ile görüşmesinde AB’den yeni açılımlar beklediklerini söyledi. Temaslarda bulunmak için Kıbrıs’a gelen Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule, bu sabah (20 Haziran) CTP-BG’yi ziyaret etti. Genel Merkez’de gerçekleştirilen ziyarette Füle’ye, aralarında Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilcisi Georgios Markopouliotis ve Avrupa Komisyonu Başkanı Barrosso’nun Kabine Üyesi Carla Martinez’in de bulunduğu geniş bir heyet eşlik etti. Basına görüntü verdikten sonra toplantıya geçen heyetlerin görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Toplantının ardından açıklama yapan Yorgancıoğlu, Avrupa Komisyonu’nun önerisi olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün hayata geçirilmemesinin Kıbrıslı Türklerde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ve tüzüğün bir an önce hayata geçmesi gerektiğini kaydetti. Kıbrıslı Türkler için sportif, kültürel ve eğitim gibi farklı alanlarda yeni tüzükler ve programlarla, AB’den yeni açılımlar beklendiğini Fule’ye ileten Yorgancıoğlu, Türkçenin AB’nin resmi dili olması konusunda da taleplerini yineledi.

 

“TALİHSİZ BU OLAY FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Fule’nin CTP-BG’yi ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yorgancıoğlu, Avrupa vizyonuna sahip en önemli parti olması nedeniyle CTP-BG ve AB arasında en üst düzeyde temasların sürdürülmesi gerektiğini söyledi. AB’ye tek taraflı alınan Rum kesiminin 1 Temmuz’da AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek olmasını talihsiz bir olay olarak nitelendiren Yorgancıoğlu, “Bu dönem, AB yetkililerinin, Kıbrıs sorununun varlığını gündeme taşıması bakımından iyi bir fırsattır” dedi.

 

 “MALİ YARDIM ARTIRILMALI”

AB tarafından Kıbrıslı Türklere verilen mali yardımın 7 yıllık perspektif içinde daha kalıcı ve sürdürülebilir olacağını söyleyen Yorgancıoğlu, “Yapılan yardımların yıllık yerine 7 yıl olmasını öneren Komisyon’un adımını memnuniyetle karşıladık ve verilen mali yardımların daha da artırılması gerektiğini kendilerine ilettik” dedi.

 

 

TÜRKİYE İÇİN BAŞLIKLAR AÇILMALI!

AB yolundaki Türkiye için yeni başlıklar açılarak sürece ivme katılması gerektiğini söyleyen Yorgancıoğlu, “Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye yönelik olarak pozitif gündem yaratma çabalarını takdirle karşıladığımızı ve Türkiye’nin AB üyelik sürecinin ilerletilmesinin Kıbrıs’taki çözüm sürecine de olumlu katkı sağlayacağını söyledik” dedi.

 

“KIBRISLI RUMLARI ÇÖZÜME HAZIRLAYIN”

Kıbrıs konusunda gelinen son aşamaya ilişkin olarak da Fule ile görüş alış-verişinde bulunan Yorgancıoğlu, CTP-BG’nin federal çözüme yönelik yürüttüğü politikayı ısrarla devam ettirdiğini belirtti. Yorgancıoğlu, “Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesi devam ediyor. AB’nin ortaya koyacağı tavırla Kıbrıs Rum halkının da federal çözüme hazırlanması gerektiğini Fule’ye hatırlattık” dedi.