CTP partilileri ve yurttaşları referandumda ‘EVET’ demeye çağırdı!

CTP-BG Merkez Yönetim Kurulu, 29 Haziran Genel Yerel Seçimleri ile birlikte gidilecek olan Anayasa değişikliği referandumu hakkında açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

Bilindiği üzere 29 Haziran Genel Yerel Seçimleri ile birlikte bir de Anayasa değişikliği referandumu yapılacaktır. CTP, 1985 yılında yürürlüğe giren mevcut Anayasa’nın partimizin insan hakları, demokrasi ve özgürlük ilkeleri ile çelişen unsurları nedeniyle değiştirilmesi gerektiği düşüncesini taşımaktadır.
Gerek 1999 yılında UBP-TKP hükümeti döneminde, gerek 2005 yılında partimizin de hükümette olduğu bir dönemde yapıcı yaklaşımlarımıza rağmen Meclis’te uzlaşı sağlanamadığı için Anayasa’nın değiştirilmesi konusunda bir sonuç elde edilememişti. 2006’da CTP Meclis Grubu’nun imzası ile gündeme gelen değişiklik önerilerinden de bir netice elde edilememişti. 2007’de Meclis’te temsil edilen tüm partilerin katkısıyla oluşan değişiklik önerileri de bazı partilerin öne sürdüğü şartlar nedeniyle hayat bulamamıştı. 2011’de öngörülen değişikliklerin ilk kez 34’ten fazla milletvekilinin onayı ile Meclis’ten de geçmesine rağmen referandum aşamasında gündeme gelen bazı itirazlar nedeniyle geri çekilmesi söz konusu olmuştu. Gelinen aşamada 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimleri sonrasında oluşan Meclis’in üzerinde mutabakata vardığı şekliyle Anayasa’nın 22 maddesinde gündeme gelen değişiklikleri CTP toplumumuz açısından bir şans olarak nitelendirmektedir.
Partimize göre, toplumumuzda son yıllarda oluşan değişim iradesi neticesinde gündeme gelen söz konusu değişikliklerle pek çok toplumsal kazanım yaşanacaktır. Gündemdeki değişiklikler, gerek yargı sistemindeki tıkanıklıkları aşmaya dönük çabalar açısından, gerekse yurttaşlarımızın devletle ilişkilerinde demokratik haklarının kalıcılaştırılması yönünde olumlu bir içeriğe sahiptir. Bu değişikliklerin hiçbirisi partimizin temel hedef ve ilkeleri ile çelişmemektedir.
CTP, uzun yıllardır partimizin gündeminde olan ve bir türlü hayata geçirilemeyen başta sivilleşme ve demokratikleşme yönündeki değişikliklerin tümünün hayat bulabilmesi ve özünde kısıtlamaları değil özgürlükleri tanımlayacak özgürlükçü bir Anayasa’ya kavuşmamız için her alanda siyasal mücadelesini sürdürecektir.
Bu düşüncelerle partililerimize ve tüm yurttaşlarımıza 29 Haziran’da yapılacak referandumda gündemde olan 22 maddelik değişiklik önerilerine “EVET” oyuyla destek belirtmelerinin önemini hatırlatır, ortaya çıkacak iradenin ülkemiz ve halkımız açısından olumlu sonuçlar doğurmasını temenni ederiz.

CTP-BG Merkez Yönetim Kurulu
26.06.2014