1970 yılında kurulan CTP 38’inci yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. 27 Aralık Cumartesi akşamı Hidden Garden’da yer alacak resepsiyonda “Evet, CTP’siz olmaz” mesajı verilecek…

 CTP 38’inci Kuruluş Yıldönümü kutluyor…

 

1970 yılında kurulan CTP 38’inci yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. 27 Aralık Cumartesi akşamı Hidden Garden’da yer alacak resepsiyonda “Evet, CTP’siz olmaz” mesajı verilecek…

 

Kıbrıslı Türklerin faaliyette olan en eski siyasi partisi CTP’nin 38’inci kuruluş yıldönümünde Kıbrıslı Türk ve Rum siyasiler ile yabancı büyükelçiliklerden temsilciler de hazır bulunacak. Resepsiyon her zamanki gibi halka açık olacak…

 

Genel Sekreter Kalyoncu: “CTP’siz çözüm olmaz, CTP’siz müzakere olmaz, CTP’siz barış olmaz, CTP’siz Kıbrıslı Türk olmaz, CTP’siz gelişim olmaz, CTP’siz dünyaya açılma olmaz, CTP’siz mücadele olmaz, CTP’siz hükümet olmaz, CTP’siz meclis olmaz, CTP’siz cumhurbaşkanlığı olmaz…”

 

CTP’nin 38’inci kuruluş yıldönümünde “Fotoğraflar ve Belgelerle CTP Albümü”nün 1’inci cildi de yayına hazır… Ocak ayında çıkacak albümde CTP tarihi yüzlerce fotoğraf, döküman ve kupüre dayalı olarak anlatılıyor…

 

 

Kıbrıslı Türklerin ‘faaliyetini sürdüren en eski partisi’ Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 38 yaşında…

12 Aralık 1970’te kurulan partinin yıldönümü bu yıl da coşkulu bir resepsiyonla kutlanacak. 12 Aralık Cumartesi akşamı Lefkoşa Hidden Garden’da yer alacak resepsiyona devlet ve hükümet yetkilileri ile Kıbrıslı Rum ve Türk siyasi parti temsilcileri de katılacak.

Müzik dinletisi, CTP tarihini anlatan film gösterimi ve konuşmaların yer alacağı resepsiyon saat 19.00’da başlayacak ve halka açık olacak.

38’inci kuruluş yıldönümü kutlamaları “Evet, CTP’siz olmaz” konseptiyle gerçekleştirilecek.

1970’ten itibaren kesintisiz olarak demokrasi, toplumsal ilerleme, emek ve barış mücadelesi veren CTP’nin Kıbrıs Türk halkı ve Kıbrıs adası açısından önemine vurgu yapmak üzere seçilen “Evet, CTP’siz olmaz” sloganı ile bir yandan Kıbrıs’ta çözümün sembolü haline gelen “evet”e gönderme yapılırken, diğer yandan Kıbrıslı Türklerin ekonomik, sosyal ve demokratik gelişiminin de ancak CTP’yle mümkün olabileceğine dikkat çekiliyor.

KALYONCU: “ONUR DOLU 38 YIL…”

CTP Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu, 38 yıldır verilen mücadelenin kesintisiz sürdüğünü vurgulayarak demokrasiye, barışa, toplumsal ilerlemeye inanan herkesi resepsiyona davet etti.

Kıbrıslı Türklerin siyasi yaşamında CTP’nin çok önemli rol oynadığını anımsatan Kalyoncu partiyi kuran, gelişimine katkı koyan ve bugünlere taşıyan herkese bir kez daha teşekkür etti.

“CTP’siz Kıbrıs olamaz” diyen Kalyoncu, partiyi kurulduğu günden itibaren kapattırmak, etkisizleştirmek, ötekileştirmek için elinden geleni ardına koymayanlar olduğuna dikkati çekti. Bugünlere gelmenin hiç de kolay olmadığını, 1970’li, 1980’li, hatta 1990’lı yıllarda demokrasi dışı sayısız engellemeyle, baskıyla ve tehditle karşılaştıklarını kaydeden CTP Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu, tüm yıldırma çabalarına karşın partinin gelişerek güçlendiğini belirtti.

“CTP’SİZ HİÇBİR ŞEY OLMAZ”

“CTP’siz olmaz” söyleminin hayatın her yönü için geçerli olduğuna vurgu yapan Kalyoncu, bunun aksini savunanlarla her platformda tartışmaya hazır olduklarını bildirdi.

“CTP’siz çözüm olmaz, CTP’siz müzakere olmaz, CTP’siz barış olmaz” diyen Ömer Kalyoncu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurulduğu günden itibaren ortaya koyduğu öngörüler, izlediği siyaset ve ister muhalefette, ister hükümette yaptığı ve söyledikleriyle CTP her zaman halkımızın öncü partisi olmuştur. BEY Yönetimi döneminden başlayarak demokratikleşme, sosyal adalet ve ilerleme, federal çözüm hedeflerini önüne koyan, kurultay kararları alan ve bunları en zor koşullarda toplumla paylaşan CTP olmuştur. CTP’nin ilerici görüşlerinden korkanlar ise parti yöneticilerimizi tutuklatıp hapse sokturmuş, baskı makinelerimize el koydurmuş, binalarımızı haczettirmeye çalışmış, üye ve sempatizanlarımıza her türlü baskıyı yapmaya kalkışmış, CTP hareketini yok etmeye çalışmıştır. Ama yüreğini ve hayatını mücadeleye adayan CTP’liler partilerini kurda-kuşa yem etmemiştir. En zor koşullardan geçen CTP, Kıbrıslı Türklerin en büyük, en güçlü, en örgütlü ve en etkili siyasi partisi haline gelmiştir. CTP toplumsal ilerlemenin, dünyaya açılmanın, sosyal adaletin, demokrasinin, onurlu çözümün sigortasıdır. CTP olmazsa bunların hiçbiri olmaz!..”

Ömer Kalyoncu, CTP’nin hükümette olduğu dönemlerde asgari ücretten elektrik üretimine, yeni hastane yapımından uluslararası ilişkilere, demokratikleşmeden altyapı çalışmalarına kadar yaşamın her alanında ileriye doğru adımlar atıldığını vurguladı.

“CTP’siz ekonomik gelişme de olmaz” diyen Kalyoncu, zaman zaman yaşanan sıkıntıların, katedilen yolu gizleyemeyeceğini belirtti.

KURUCULAR

38’inci yılını kutlamaya hazırlanan CTP, 27 Aralık 1970 tarihinde 12 kurucu üye tarafından kurulmuştu. Kurucu Genel Başkanlığı’nı Ahmet Mithat Berberoğlu’nun üstlendiği CTP’de daha sonra sırasıyla Özker Özgür ve Mehmet Ali Talat Genel Başkanlık yaptı. 2005’ten bu yana ise CTP’de Genel Başkanlık görevini Ferdi Sabit Soyer sürdürüyor.

CTP’nin ilk Genel Sekreteri Cahit Yılmazoğlu olurken, 1973’te bu göreve seçilen Naci Talat, hayatını kaybettiği 1991 yılına kadar Genel Sekreter olarak çalıştı. Daha sonra bu görevi sırasıyla Ferdi Sabit Soyer ve Alpay Afşaroğlu üstlendi. Bu dönemde ise Genel Sekreterlik görevini Ömer Kalyoncu yürütüyor.

38’inci yılına giren CTP 27 Aralık 1970’te şu isimler tarafından kurulmuştu:

Ahmet Mithat Berberoğlu, Dt. Ramiz Gökçe, Cahit Yılmazoğlu, Özker Yaşın, Ahmet M. Mutallip, Dr. Şemsi Kazım, Ahmet Mithat Akpınar, Hüseyin Ziya Demircioğlu, Mustafa Sıtkı Dersev, Baha Hulusi, Derviş Ahmet Raşit ve Hüseyin Celal.

CTP’nin Kurucu Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu 2002 yılında, ikinci Genel Başkan Özker Özgür ise 2005’te yaşamlarını yitirdiler.

CTP ALBÜMÜ

Bu arada CTP’nin 38’inci kuruluş yıldönümünde parti tarihini anlatan bir de albüm hazırlandı. CTP’nin kuruluş öncesi çalışmalarından itibaren partinin geçirdiği aşamaları fotoğraflarla ve belgelerle anlatan albümün Ocak ayı içinde çıkması bekleniyor.

İlk cildi yayılmanacak CTP Albümü’nde parti tarihi kadar toplum tarihine de ışık tutacak çok sayıda bilgi ve döküman yer alıyor.