CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve heyeti, Tatlısu’da Arkeolog Müge Şevketoğlu ve ekibi tarafından sürdürülen kazıyı ziyaret ederek kazı alanında incelemede bulundu ve arkeopark projesiyle ilgili bilgi aldı. M.Ö 8200 yılına, neolitik döneme kadar uzanan bulgular, Kıbrıs’ın kuzeyinde bugüne kadar bulunan en eski yerleşim yerinin ortaya çıkarıldığını gösteriyor.
ERHÜRMAN: HEM ARKEOLOJİ HEM DE TURİZM AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA
Kazı alanını ziyaret eden ve arkeopark projesiyle ilgili olarak Müge Şevketoğlu ve ekibinden bilgi alan Erhürman, Kıbrıs’ın kuzeyindeki en eski yerleşim yerini ortaya çıkarmaya yönelik bu kazının ve kazı alanında yapılması planlanan arkeopark projesinin son derece heyecan verici olduğunu, bu projede emeği geçen herkese teşekkür borçlu olduklarını söyledi. Kazının hem arkeolojik açıdan hem de turizm açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Erhürman şöyle konuştu:
“Kıbrıs’ın kuzeyinde bugüne kadar ortaya çıkarılan en eski yerleşim yerinin kalıntılarıyla karşı karşıya olmak insanı heyecanlandırıyor. Kazıda ortaya çıkarılan çok sayıda eserin yanında örneğin 10 bin yaşındaki bir iğneyi görme şansına erişmek bile onlarca duygu ve düşünceyi tetiklemeye yetiyor. Sevgili Müge Şevketoğlu’nun bizimle paylaştığı arkeopark projesi ise ayrıca önemli. Kazı devam ederken, bir yandan da dileyenlerin gelip buradan çıkan eserleri görebilecek, kazı alanını gezip bilgi alabilecek ve yerleşim yerinin canlandırılması için inşa edilen ve edilecek olan mekanlarda dolaşabilecek olması, eğitim, arkeoloji ve sanat tarihine olan ilginin artırılması ve turizm açısından yepyeni ufuklar açacak. Ülkemizi tam da bu tip çalışmalarla tanıtmalıyız. Başta sevgili Müge Şevketoğlu ve desteğini esirgemeyen Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim”.
ŞEVKETOĞLU: KIBRIS’IN KUZEYİNDE BUGÜNE KADAR TESPİT EDİLEN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ
Erhürman ve ekibine kazıya gösterdikleri ilgi ve verdikleri destek için teşekkür eden Arkeolog Müge Şevketoğlu, kazı alanının ilk kez 1930’lu yıllarda İngilizler tarafından tespit edildiğini, kendilerinin 1990’lı yıllarda çalışmaya başladıklarını, 12 yıl önce neolitik evin canlandırmasını yaptıklarını, bu yerleşim yerinin Kıbrıs’ın kuzeyinde bugüne kadar tespit edilen en eski yerleşim yeri olduğunu, şu anda M.Ö. 8200 yılına kadar geri gittiğini tespit ettikleri kazının devamında daha da geriye gidilebileceğini düşündüklerini belirtti. Arkeopark projesiyle ilgili olarak da bilgi veren Şevketoğlu şöyle konuştu:
“Bu çalışma bizi çok heyecanlandırıyor. Amacımız burada yapılacak arkeopark ile hem ziyaretçilere bilgi vermek, hem de kazıyla öğrencileri ve turistleri buluşturmak. Burada bulduğumuz çok sayıda obsidyen ve hayvan kalıntısı yerleşimcilerin buraya Anadolu’dan geldiklerini gösteriyor. Bu kazı Kıbrıs’taki ilk yerleşimcilere ilişkin yeni birçok bilgiyi ortaya çıkardı. Bize katkıda bulunan ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz”.