CTP-BG heyeti AKEL heyetiyle görüştü

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Güney Kıbrıs’ta iktidar parti AKEL, “Kıbrıs sorununa en erken zamanda çözüm bulunması için” çalışmalarını yoğunlaştıracağını duyurdu.

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu bugün AKEL Genel Merkezine bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi.

Görüşmede, CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Ekenoğlu, AKEL’den ise Politbüro Üyesi Yannakis Kolokasidis hazır bulundu.

KİPRİANU

Kiprianu basın toplantısında, CTP-BG Başkanı ile gerçekleştirilen toplantının oldukça detaylı ve bilgilendirici geçtiğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümü için devam eden müzakerelerde yaşanan ilerleme eksikliğinin iki partiyi de endişelendirdiğini kaydeden Kiprianu, Kıbrıs’ta bir çözümün ancak müzakere öncesi anlaşmaya varılan çerçeve temelinde olması gerektiğini, çözümsüzlüğün ise adada iki toplum üzerinde çok olumsuz etkileri olacağını ifade etti.

Kiprianu, iki partinin fikir alış verişinde daha örgütlü ve organize hareket edeceğini, en erken çözüme ulaşılmasına yardımcı olmak için de çalışmalarını yoğunlaştıracağını söyledi.

YORGANCIOĞLU

Özkan Yorgancıoğlu da, her iki partinin adada çözümsüzlüğün iki halkın zararına olacağı yönünde görüş birliğinde olduklarını vurguladı.

Görüşmede yürütmenin seçimi ve mülkiyet konularının ele alındığını kaydeden Yorgancıoğlu, AB Dönem Başkanlığı ve Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimlerinin çözüm sürecinde ilerlemeyi zorlaştıracağını, adada çözümün gecikmesi durumunda ise çözüme ulaşmanın daha da zorlaşacağını, bu nedenle bu döneme yönelik girişimler yapılması  gerektiğini belirtti.

Yorgancıoğlu, “Bu konuda Kıbrıs Türk tarafına ve partimize görev düşmekle beraber daha büyük oranda Rum tarafı ve AKEL’e görevler düştüğünü düşünüyoruz” dedi.

Daha sıkı işbirliği yapılacağını ifade eden Yorgancıoğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 1 Temmuz’da başlayacak Dönem Başkanlığı öncesinde bazı kilitlenen konuları aşabilmek için çaba ortaya konması gerektiğini söyledi. Yorgancıoğlu, “Bu konuda da bir çaba ortaya koyacağız. Burada bahsettiğim sorunun çözümü değil, anlamlı bir ilerlemedir” dedi.

SORULAR

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında varılan anlaşmalardan geri gittiği iddiasının hatırlatılması üzerinde Yorgancıoğlu, bu konuda Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu eleştirdiklerini ve “Talat’ın bıraktığı noktaya geri dönmesi” için çağrıda bulunduklarını anımsattı.

Yorgancıoğlu, Hristofyas’ın müzakere sürecinde adım atmasını engelleyen seslerin de sürece yardımcı olmadığını, müzakere sürecinin Güney Kıbrıs’ta 2013’de yapılacak başkanlık seçimlerinde malzeme yapılmaması gerektiğini söyledi. Yorgancıoğlu, “Çözüm karşıtı sesler, Güney’den veya Kuzey’den fark etmez, ikisi de aynıdır” dedi.

Yorgancıoğlu, yürütmenin seçimi konusunda eski Cumhurbaşkanı Talat’ın çapraz oy içeren 4 Ocak paketine atıfta bulunarak, dönüşümlü başkanlık ile çapraz oyun kapsamlı çözüm planı ile referanduma götürülmesi taraftarı olduklarını da söyledi.

Toprak ve mülkiyet konusunda ise BM Genel Sekreterinin hafta başı BM Güvenlik Konseyine sunduğu rapora işaret eden Yorgancıoğlu, mülkiyet konusunda raporda bilgiler bulunduğunu, bu konuda herhangi bir yorum yapmadan raporu görmek gerektiğini ifade etti.

1 Temmuz’dan sonra müzakerelerin devamı ile ilgili ise Yorgancıoğlu, “Görüşmelerin sürdürüleceği ile ilgili görüşlerini saygı işle karşılıyorum ama pratikte bunun ne kadar mümkün olacağı ile ilgili endişelerimiz var… Dolayısı ile olsa bile çok yapıcı olabileceği konusunda endişemiz var” dedi.

Kiprianu ise, “takvim, uluslararası konferans için getirilen önkoşullar karşısında Hristofyas’ın çözüm yönünde zorlanmasının” söz konusu olup olmadığının sorulması üzerinde, “Kıbrıs sorununun çözümünde karşılaştığımız en büyük engel Sayın Eroğlu’nun Türkiye’nin de desteği ile ortaya koyduğu tutum ve tezlerdir” dedi.

Hrisatofyas’ın Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığını devralmasından sonra çözüm çabalarını sürdüreceğini belirten Kiprianu, 1 Temmuz sonrası müzakerelerin devam etmesi taraftarı olduklarını belirtti ve “Hristofyas’ı sıkıştırma konusunda bir ihtiyaç olduğunu görüşünde değiliz, çünkü Hristofyas Kıbrıs sorununun çözümü konusunda hem isteğe hem de siyasi iradeye sahiptir” dedi.

Kiprianu, “Müzakere masasında sorununu çözümüne ilişkin ilerleme sağlanmasında belirleyici olacak olan Sayın Eroğlu’nun ortaya koyacağı tez ve tutumlardır” dedi.

Müzakerelerdeki mülkiyet, başkanlık seçimi ve müzakerelerin 1 Temmuz sonrası devamı ile ilgili fikir birliğinin bulunup bulunmadığı sorusuna da Kiprianu, iki partinin çözüm çerçevesinde ve Kıbrıs sorununun çözümsüz kalamayacağı konusunda geniş fikir birliği  bulunduğunu; detaylar üzerinde görüş farklılıkları olabileceğini  ancak siyasi istek ve irade olduğu zaman sorunların çözümünün mümkün olduğunu söyledi.

Takvimle ilgili olarak ise Kiprianu, “Temennimiz 2012 sonundan önce ilerleme sağlanmasıdır ve biz bu yönde çalışacağız” dedi.