ERHÜRMAN: NİSAN 2018 ÖNERİSİ HÜKÜMETİN CİDDİYETSİZLİĞİNİ GÖSTERİYOR

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda güvensizlik önergesi ve erken seçim önerisi konularında hükümeti eleştirdi. Erken seçim için aylardır hodri meydan çeken Başbakan Özgürgün’ün televizyon ekranlarından kamuoyuna mal olan sözünü tutmasını ve erken seçim önerisini imzalayarak ülkenin önünü açmasını istedi. Erhürman’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

HÜKÜMET 10 AYDA CİDDİYETSİZ VE HUKUK DIŞI İŞLER YAPTI
“10 aylık bir hükümetle karşı karşıyayız. 10 ay içerisinde hükümetin yaptığı faaliyetleri bazı başlıklar altında toplamak mümkün. Bu kadar kısa süre içinde hukuka aykırı işler yapma rekorunu elinde bulunduran bir hükümet bu… Tek özellikleri bu da değil. Bir diğer özelliği de inanılmaz bir ciddiyetsizlik sorunuyla karşı karşıya olmasıdır. Aldığı hemen hemen her kararı iki gün sonra geri alan bir hükümetle karşı karşıyayız. Bunu Cikols’ta da, mesai saatlerinde de, vatandaşıklarda da, emirnamelerde de gördük… Bu ciddiyetsizliğe bir örnek daha; geçen hafta dört gün üst üste bu Meclis iktidar partileri mensuplarının genel kurul salonuna girmemesi sebebiyle toplanamadı. Bu günler denetim günleriydi ve hükümet muhalefetin denetim yapmasını engelleyerek Meclis faaliyetlerini sabote etti.”

SAYIŞTAY ÜYELİĞİ İÇİN MECLİS’İ KİTLEDİLER
“Hükümet Sayıştay üyesinin seçimi ile ilgili de doğrudan doğruya hata üstüne hata yaptı. Yetmedi döndü hatasını bizim üzerimize atmaya kalktı. Meclis Başkanı da gerekli açıklamayı yaparak gerçekleri ortaya serdi. Meclis’in toplanması engellenirken ‘bu milletvekilleri Meclisi yine toplayamadı’ diye haberler yapıldı. Meclis’i toplamayan iktidar partisi mensuplarıydı, muhalefet değil. Muhalefet milletvekilleri genel kurul salonundaydı… Sebep kendi arzu ettikleri kişinin seçilmeme ihtimaliydi. Bekleyip çoğunluğu sağlayalım sonra gelelim dediler. Zahmet edip erteleme için bir öneri dahi getirmediler.”

BAŞBAKANIN VERDİĞİ SÖZÜ TUTUP BUGÜN İMZALAMASINI BEKLİYORUZ
“İnanılmaz bir tabloyla karşı karşıyayız. Sayın Başbakanın ağzından erken seçim sözü bir değil birkaç defa çıktı. ‘Erken seçimse erken seçim dedik muhalafetten ses çıkmadı’ dedi. Bunun üzerine çıktık dedik ki ‘getirin erken seçim önergesini imza atacağız’. Yine sesleri çıkmadı, televizyonda yine aynı açıklamayı yaptı. Bu sefer de dedik ki ‘5 bakanın-milletvekilinin imzasını getir biz 20 kişi imzalayacağız’… Yine ses çıkmadı. Bunun üzerine Başbakan çıkıp yine, ‘muhalefet seçim önergesini getirsin imzalayacağım’ dedi. TDP erken seçim önerisi, biz de güvensizlik önergesi verdik. Hemen ardından yetkili organlarımızı toplayarak erken seçim önergesi vereceğimizi de açıkladık ve 2 Temmuz için seçim önergemizi bugün itibarıyla verdik. Sayın Başbakan burada, onu bekledik çünkü kendisi de imzalayacağını söyledi. Başbakandan sözünde durmasını ve bu önergeyi imzalamasını bekliyoruz.”

UBP-DP HÜKÜMETİ YENİ BİR OYUN İÇİNDE
“2 Temmuz için erken seçim hazırlıklarına başlayarak seçim yasasındaki değişiklikleri de hızlıca yapmaya hazırız. 2 Temmuz dedik çünkü Meclis’in çalışmaları Haziran sonu tamamlanıyor. Bu zamana kadar yasayı tamamlayalım ve 2 Temmuz’da seçime gidelim dedik. Haziran’da bayram, sınavlar var, en uygunu Temmuz başı olur dedik. Bu kadar ciddiyetsizliği, hukuka aykırılığı yapan bir hükümete yaz aylarında görevde kalma ve aynı hukuksuzlukları aynı ciddiyetsizlikleri yapma fırsatı tanımak bu halka haksızlık olur. Erken seçim deyip de Nisan 2018 gibi bir tarih getirecekseniz ve bugün onun için ivediliğe tamam deyip komitede bu tarihi çıkaracaksanız bugüne kadar yaptığınız ciddiyetsizliklere tuz biber ekeceksiniz, tüy dikeceksiniz. Siz de biliyorsunuz ki Nisan 2018’de yapılacak bir seçim erken seçim falan değildir. Böyle bir oyun sizin ne kadar ciddiyetsiz olduğunuzu bir kez daha göstermekten başka bir işe yaramayacaktır. Sonuç itibarıyla CTP olarak TDP’nin talebine oyumuz olumludur.”