Erhürman ODTÜ’de: Yeni projeler için birikiminizden yararlanmak istiyoruz

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve beraberindeki heyet, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal’a nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette, ODTÜ’de, sürdürülebilirlik, ar-ge ve yaratıcı projeler konusunda yapılan çalışmalar, ülkede bilgi temelli, sürdürülebilir üretimi ve turizmi planlayacak projeler ve “bilişim adası” konularında görüş alış verişinde bulunuldu.

ERHÜRMAN: GELECEĞE DÖNÜK ÇALIŞMALARINIZ BİZE HEYECAN VERİYOR
Rektör Prof. Dr. Nazife Baykal’a kendilerine zaman ayırdıkları için teşekkür ederek sözlerine başlayan Erhürman, yaptıkları ziyaretin bir nezaket ziyaretinden ibaret olmadığını, Rektör Baykal’ın öncülüğünde Üniversite’de yürütülen çalışmaların Parti olarak vizyonlarıyla örtüştüğünü, bu çalışmaların kendilerine heyecan verdiğini, ziyareti esas olarak bu nedenle planladıklarını belirtti. Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez düzenlenen “hackathon” etkinliğine ODTÜ’nün ev sahipliği yapmasının, ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi ve Sürdürülebilirlik Merkezi gibi girişimlerin ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Erhürman, öğrencilerle birlikte yürütülen “düşün-dene-dönüştür” projesinin de ülkeye yeni olanaklar yaratacağına inandıklarını belirtti. Erhürman sözlerini şöyle tamamladı:
“Yeni dönemde bilgi temelli yeni politikalar ve projeler üretmek bizim için çok önemli. Bu konuda ülkemizdeki üniversitelerin birikiminden yararlanabilmek gibi önemli bir şansımız var. Üniversitenizde yürüttüğünüz çalışmaları basından takip ettik ve vizyonumuzla örtüşen çalışmalarınız konusunda sizden bilgi almak istedik. Ülkemizde ar-ge çalışmalarının verimli bir biçimde yapılabilmesi için Meclis’te komite önünde bulunan yasa konusundaki hassasiyetinizi biliyor ve o konuda elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğinizi bilmenizi istiyoruz. Yaptığınız geleceğe dönük çalışmalar bize heyecan veriyor ve bu konuda iş birliği içerisinde olmak istiyoruz”.

BAYKAL: TEŞVİK YASASI ACİLEN ÇIKMALI
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal ise konuşmasında öğrencilerin her alanda fikir üretip geliştirmelerinin kendileri için çok önemli olduğuna değinerek onları üretmeye yönlendirdiklerini ve sonuna kadar desteklediklerini belirtti. Öğrencilerin çevre, geri dönüşüm, elektronik, bilişim gibi alanlarda proje ürettiklerini kaydeden Baykal, kendilerini geliştirmeleri için onlara olanak yarattıklarını belirtti. Baykal, ulaşımın üniversite öğrencileri ile kentin bütünleşmesi adına sorunlar yarattığını vurguladı. Burayı teknoloji üreten bir yer haline getirmek gibi bir hayali olduğunu belirten Baykal, bilim ve teknolojinin izolasyon tanımadığını, sanal ekonomiyle entegre olmanın önünü açmak istediklerini kaydetti. Teşvik Yasası ile ilgili Meclis’te yapılması gereken değişikliklere de değinen Baykal, ar-ge personelinin maliyetlerinin düşmesi gerektiğini belirtti. Yasanın yıllardır komitede olduğunu belirten Baykal, Teknokent Yasası’nın beş yıl önce çıktığını ancak sadece bir iki konuda vergi muhafiyeti sağladığını, bunun da yetersiz olduğunu kaydetti. Baykal, “Teşvik Yasa Tasarısı’nın bir an önce Meclis’ten geçmesi gerekiyor, ar-ge personeline verilecek teşvikler için gerekli düzenlemenin acilen yapılması lazım. Yabancıların ar-ge şirketi kurabilmesi için önlerinin açılması gerekiyor. Yoksa ürettikleri yeniliği nasıl satacaklar? Bilişim adası olacaksak bu şekilde olacağız. Ayaklarımız üzerinde durmak için üretmemiz ve üretimin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. ODTÜ olarak elimizden geleni yapıyoruz. Gerisi Meclis’in sorumluluğundadır” dedi.