CTP: Derinya Kapısı’nın açılması federal kültüre katkı sağlayacak

CTP Dış İlişkiler Komitesi, Derinya Kapısı ile ilgili açıklama yaparak bu konudaki girişimleri desteklediklerini belirtti.

Açıklama şöyle:

Kıbrıs’ta uzun bir süredir devam eden mevcut statüko ve bunun yarattığı koşulları değiştirilmesi kaçınılmazdır. 11 Şubat 2014 tarihinde iki toplum lideri tarafından imzalan belgede Güven Yaratıcı Önlemlere de atıfta bulunulmuş bu bağlamada tarafların çalışma yapmaları öngörülmüştür. İki toplumun ilişkilerini geliştirecek en önemli etkenlerden bir tanesi de adanın bölünmesiyle beraber oluşan fiziki engellerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu engellerin ortadan kaldırılmasıyla iki toplum arasında ulaşımın kolaylaştırılması, ekonomik ilişkilerin artırılması ve ortak mekanların oluşturulması mümkün olacaktır.

Mağusa bölgesi çok uzun bir zamandan beridir iki toplumlu ilişkilerin ivme kazandığı bir yer olmuştur. Bölünmüş bir kentin her iki tarafında yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların, toplumların yakınlaşma sürecine ilişkin yaptıkları çalışmalar kamuoyu tarafından da bilinmektedir. Kentin kuzeyi ve güneyini bağlayan ve 41 yıldır kapalı olan Vahit Güneri Caddesi üzerindeki Derinya geçiş noktasının açılması ile beraber kentteki ulaşım oldukça rahatlayacak ve süre kısalacaktır. İki toplumun, İngiliz Üsleri bölgesini kullanarak ve yaklaşık 20 km kat ederek gittiği mesafe yerine 1 km’lik bir bağlantı ile Mağusalılar daha rahat ve kolay bir ulaşıma sahip olacaktır.

Derinya geçiş noktasının açılması sadece sosyal, kültürel ve psikolojik değil aynı zamanda ekonomik olarak da bölgeye rahatlık getirecektir. Kentin güneyine her yıl gelen 2 milyon turistin büyük bir kısmının Mağusa Suriçi ve civarındaki tarihi ve turistik mekanları, turistik ve ticari amaçlarla gezip görmeleri kolaylaşacaktır.

Mağusa Suriçi esnafının kepenk kapatarak destek verdiği ve tüm siyasi partilerin ilk kez sivil toplumla beraberce bir araya gelip ortak irade beyan ettiği Derinya Kapısı’nın Vahit Güneri Caddesi boyunca eski güzergahında tekrar hayat bulması, bu konuda anlaşan ve müzakere sürecini götüren iki liderin de talepleri doğrultasında partimiz CTP’nin de ortak isteğidir. CTP bu konudaki girişimleri açıkça desteklemektedir.

Derinya kapısının açılmasıyla birlikte ulaşımın kolaylaşması, Mağusa kale içinin ekonomik-sosyal anlamda canlanması ve iki toplumun ortak mekanlarda buluşmasına ve federal kültürün oluşmasına katkı sağlayacağına inanmaktayız.

CTP Dış İlişkiler Komitesi
06.10.2015