CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, 22 Ocak zirvesi öncesinde “yeni devlet” söylemini gündeme getiren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bu tavrının Kıbrıs Türk halkını yeniden çözümsüzlük koltuğuna oturtup bedel ödettirmeye yönelik olduğunu vurguladı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun 22 Ocak’ta New York’ta yapılacak zirve öncesinde, çözüme odaklanıp öneriler üretmek yerine yeni devlet ilanından söz etmesinin, Kıbrıs Türk halkını yeniden çözüm istemeyen taraf koltuğuna oturtturacağını söyledi. Yorgancıoğlu, “böyle bir iddiayı ortaya atarak halkını yeniden çözüm istemeyen taraf koltuğuna oturtup bedel ödetme hakkını nereden buldu? Kıbrıs Türk halkının ödediği bedeller yetmedi mi?” diye sordu.

CTP-BG Genel başkanı Yorgancıoğlu, bu sabah Genç TV’de yayınlanan Gökhan Altıner’in sunduğu “Manşet”   programında Kıbrıs sorunu yanında, CTP-BG ile ilgili soruları da yanıtladı. Hedefinin her CTP’li gibi CTP-BG’yi bugün bulunduğu yerden ileriye taşımak olduğunu da kaydeden Yorgancıoğlu, “Yapılacak ilk seçimde CTP’nin, son aldığı oylardan çok daha fazla oy alacağının altını çizerim, almazsa da görevi bırakırım. Bu konuda kendime güveniyorum” diye konuştu.

“Hem programsal hem yapısal bir dönüşümün startını vermek üzereyiz”

CTP-BG’ye yönelik “kırgınlık, çatışma” iddiaları ile ilgili soruya verdiği yanıtta, Yorgancıoğlu, CTP-BG’nin çok adaylı bir seçim geçirdiğini bu süreç içerisinde kırgınlık olsa da bunların geride kaldığını vurguladı. CTP-BG’ye yönelik eleştirileri de yanıtlayan CTP-BG Genel Başkanı, CTP-BG’nin bugün bir yeniden yapılandırma süreci içerisinde olduğunun altını çizdi. Yorgancıoğlu, Ocak ayında partinin yapacağı çalıştayda 12 civarında başlık altında yer alan değişik konularda yeni kriterler oluşturulacağını ifade ederek “benden önceki yönetici arkadaşlar süreci başarıyla götürdü. Benim ve ekibimin, onların getirdiği yerden ileriye taşıma görevim vardır.

Bunun dışında Meclis’te yasalar, uluslar arası ilişkiler, Türkiye ile ilişkiler gibi yaptığımız birçok iş var. Ekonomik-sosyal ve siyasal programımızı yaptıktan sonra hemen arkasından partinin yeniden yapılandırma, yönetim organları yeniden şekillendirilmesi adına çalışmaları öngörüyoruz. Partimizde bu konuda birçok görüş var. Onun tartışmasını başlatacağız. Hem programsal hem yapısal bir dönüşümün startını vermek üzereyiz” dedi.

Yorgancıoğlu, parti içinden partiye yönelik bazı eleştirilerle ilgili soruya ise bu tür eleştirilerin öncelikle kendileriyle paylaşılmasını tercih etmelerine rağmen partideki her değişik görüşün parti yararına olacak şekilde paylaşılıp yorumlanması durumunda partinin yararına olacağına olan inancını dile getirdi.

Yorgancıoğlu “UBP’de tartışmalar beklenti ve çıkar çelişkilerinden kaynaklanır, bizde ise parti ve toplumu ileriye taşıma kaygısından” diye konuştu.

“Muhalefet etmek alternatif yaratmakla olur”

CTP-BG’yi bugün eleştirenlerin beklentilerinin ne olduğunu da soran CTP-BG Genel Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlara sormak lazım, ne bekliyorlar. Biz yeterince muhalefet yaptığımızı düşünüyoruz ama eski model sadece karşı çıkmanın doğru olmadığını, alternatif ortaya koymak gerektiğini söylüyoruz.

Sayın Çakıcı eleştirebilir. Doğal hakkıdır. Ama mecliste 12 saat konuştuğunda alternatif olarak ne söylemiştir? Ayrıca mecliste sadece Sayın Çakıcı’nın konuşma hakkı yok; başkalarının da direnme hakkı var. Yaşanan şov demek istemiyorum ama ben merkezli bir görüntü yaratmak. Biz sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptık, çeliştiğimiz konular da oldu anlaştığımız konular da. Ama “taahhüt edin ki kaybettiğimiz her şeyi geri vereceksiniz” gibi talepler de geldi. Biz bunu reddettiğimiz için eleştiriliyoruz. Ama işte farkımızı burada. Siz iktidar olduğunuzda bulacağınız imkânların ne olduğunu bilmeden neyin sözünü verebilirsiniz. Eroğlu noktasına düşme niyetim yok. İktidara gelince nimet ve külfeti masaya koyup kimin nasıl yararlanacağını kararlaştırmanın sözünü verebilirim. Eski politika ile yeni politika arasındaki fark budur ve biz bu farkı yaratmak istiyoruz”.

CTP-BG Genel Başkanı, CTP-BG’yi Ankara ya da UBP’ye yakın olmakla suçlayanların ise “bunlar ayrı, bize gelin” diyerek halka ökse kurmaya çalıştıklarını kaydederek, bu eleştiride bulunanların farklarının ne olduğunu da ortaya koymakla mükellef olduklarını sözlerine ekledi.

CTP-BG Genel Başkanı geleneksel muhalefet etme yöntemlerinin de artık değiştirilmesinin gerektiğini vurguladığı açıklamalarında, şöyle konuştu: “Belki de önümüzdeki günlerde bazı olaylar olacak, tepkilerimiz farklı olacak ama genel anlamada muhalefet alternatif politikalar üreten anlayışla hareket etmeli. Karar almadan önce iyi tartışmalı ama karara ulaştıktan sonra geri dönmemeli. Siyaset ve siyasetçiye güven erozyonu nedenlerinden biri bu. Bizim gailemiz halkın mutluluğudur. Bu ise halk yararına politika üretmekle olur. Partimiz ilk sıçramasını ülke sorunlarına somut öneriler hazırladığı yeşil kitaptan sonra yaptı. İkinci hamlesini ise “BG” konseptiyle, toplumun daha geniş kesimlerini kucaklayan politika üreterek yaptı. İnsanlar artık buna bakar. Eğer ortaya farklılık koymazsanız sizi götürürler. Muhalif partilere önerim CTP ile uğraşmayı bir yana bırakıp ne yapacaklarıyla ilgili projeler yaratmalarıdır”.

“Eroğlu’nu halka bedel ödettirme hakkını nereden buldu?”

Programda Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yeni devlet söylemini de değerlendiren CTP-BG Genel Başkanı, Eroğlu’nun görevinin devlet yapısını değiştirmek değil, 22 Ocak zirvesine giderken çözüm adına nasıl öneri sağlayacağına yoğunlaşması, Meclisle paylaşması ve meclisten feyiz alması olduğunu vurguladı. Yorgancıoğlu, “bunun dışında görevi yoktur ve dışında yaptığı her şey 22 Ocak’ı dinamitlemeye yönelik ve uluslar arası kamuoyunda “zaten anlaşmaya niyeti yok algısını yaratmaya yönelik bir davranış olur” dedi.

Eroğlu’nun bu çıkışıyla softa şaşırtması yaparak gündem saptırdığına da işaret eden Yorgancıoğlu, “Sayın Eroğlu böyle bir iddiayı ortaya atarak halkını yeniden çözüm istemeyen taraf koltuğuna oturtup bedel ödetme hakkını nereden buldu? Kıbrıs Türk halkının ödediği bedeller yetmedi mi?” diye sordu.

Devlette esasın halkın yararına olmak olması gerektiğine de işaret eden Yorgancıoğlu, “Devlet halk hizmetkârı mı yoksa halk her türlü bedeli ödesin anlayışına göre mi yapacaksınız yeni devleti? Devlet insan odaklı olmalı. Yeni devlet yargının eskiden farklı olarak insanlarda olumlu algı mı yaratacak? Polisin içişlerine bağlı olduğunu mu söyleyecek, yoksa poliste işkenceye engel mi olacak? Bunları yapabilecekseniz yeni devlete gerek yok. Yasaları iyileştirin. Bunu uluslar arası toplumu gücendirmeden de yapabilirsiniz” diye konuştu.

CTP değişecek mi?

CTP-BG’nin yeni dönemde değişip değişmeyeceği sorusuna verdiği yanıtta ise CTP-BG Genel Başkanı, “CTP, yeni koşullara göre değişmek zorundadır. Dünya değişiyor. CTP zaten daha önce de değişip gelişebileceğini, kendini yenileyebileceğini gösterdi” dedi.

CTP-BG’nin son seçimlerde yaşadığı oy kaybının, hükümette bulunduğu sürece çok iyi işler yapmış olmasına karşın CTP’den olan beklentilerin çok yüksek tutulmasından kaynaklandığına da işaret eden Özkan Yorgancıoğlu, şöyle konuştu: “insanlar verdiğimiz mesajları algılamakta zorlanıyor. Beklentiler çok yüksek olduğu ve hükümette olduğumuzda yaşadığımız sorunlarla ilgili kriz yönetimini yeterince yapamadığımızdan böyle bir algı ortaya çıktı. Bu “beklentilerimizi karşılamadı” algısı, azalmakla birlikte hala sonuçları olan bir algıdır. Mesajlarımız bu tortular nedeniyle %60-70 alınıyor. Ama açılacak. Herkes ayırtına vardı ki CTP yanlış yapsa da çok iyi işler yaptı ama şimdiki UBP hiçbir şeyi doğru yapmıyor. Bu nedenle bu dönemde alternatif politikalar üretecek olmamız bizi daha avantajlı bir duruma getirecek.

 Yapılacak ilk seçimde CTP-BG’nin, son aldığı oylardan çok daha fazla oy alacağının altını çizerim. Almazsa da görevi bırakırım. Bu konuda kendime güveniyorum”.

Talat partinin neresinde?

Partinin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la ilişkilerine yönelik soru üzerine ise CTP-BG Genel Başkanı Talat’ın, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını gözeten, cumhurbaşkanlığı makamına ulaşmış, partiye çok yakın durması gerektiğine inandığı biri olduğunun altını çizdi. Talat’la görüştüklerini ve görüşlerinden, deneyimlerinden yararlanılması gereken değerli bir kişi olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bu deneyimlerden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da yararlanması gerektiğini kaydetti.

 

CTP Basın Bürosu