Yeniden Birleşik Kıbrıs: Çözüm masada, barış sokakta!

CTP Gençlik Örgütü ve EDON işbirliğinde yürütülen, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençlerin ortak bir hayat ve ortak bir alanı paylaşarak dostluklarını pekiştirmeye dayalı olan “#Reunite_CY/Yeniden Birleşik Kıbrıs” projesinin üçüncü etabı, 25-27 Ağustos’ta Lapta Club Simena Otel’de düzenlenen iki toplumlu kamp ile tamamlandı.
Üç gün süren kampta, “Kıbrıs’ta Stereotipler” üzerine Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek ve Prof. Dr. Charis Psaltis, Kıbrıs müzakereleri hakkında Başmüzakereci Özdil Nami ile Kıbrıs Rum Müzakere Heyeti Üyesi Toumazos Çelebis, barış eğitimi üzerine Salih Sarpten ve OELMEK Başkanı Giannos Sokratous, iki toplumdaki ortak kelimeler üzerine Orhan Kabataş ve medyanın barış sürecindeki rolü üzerine Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu ile Kıbrıslı Rum gazeteci Giorgos Fragkos’un konuk olduğu paneller gerçekleştirildi. Gençler üç gün boyunca müziklerle, danslarla eğlenerek dostluk bağlarını da pekiştirdi.

TOMGÜSEHAN: BARIŞI ELLERİMİZLE KURACAĞIZ
Etkinlikte konuşma yapan CTP Gençlik Örgütü Genel Başkanı Şehan Tomgüsehan, gençlerin statükodan dolayı göç ettiği veya popülist söylemlerle, “B” planları ile kandırıldığı bir ülke değil, Birleşik Federal bir Kıbrıs arzuladıklarını vurguladı. Bu noktada BM parametrelerinin yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çözümün tek dayanağı olduğunun altını çizen Tomgüsehan, #Reunite_CY projesinin liderlerin 43 yıldır yürüttüğü müzakerelerde ortaya koydukları güven yaratıcı önlemler kadar yapıcı ve pratikte yaşatılabilir olduğunu ve bu projenin bir paydaşı olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Etkinlikte gençlere çözümün masada barışın ise sokakta olacağını söyleyen Tomgüsehan, #Reunite_CY projesinin gençlerin 43 yıldır müzakerelerin başaramadığı iki toplumun bir araya getirilip kardeşçe yaşamasını sağladığını ve bu noktadan hareketle barışı iki toplumun gençleri olarak kendi elleriyle kuracaklarını dile getirdi.

CHRİSTOFİAS: EN BÜYÜK ARZUMUZ BİRLEŞMİŞ VE ÖZGÜR BİR KIBRIS
EDON Genel Sekreteri Christos Christofias etkinlikte yaptığı konuşmada, çözümün ve yeniden birleşik bir Kıbrıs’ın en büyük arzuları olduğunu söyledi. İki toplumun birbirlerine empati ile yaklaşmasının öneminin altını çizen Christofias, düşmanlık söylemleri yerine barış söylemlerine özlem duyduklarını ve bu çerçevede Kıbrıslı Türkleri kardeş olarak gördüklerini, bunu da slogan olarak kullanmaktan geri durmadıklarını söyledi. İki toplumu birbirine düşürenin emperyalist unsurlar olduğunu vurgulayan Christofias, #Reunite_CY projesinin ayrıştırılan iki kardeş halkın yeniden birleştirilmesine dair olan en önemli adım olduğunu söyledi.

En büyük arzularının yeniden birleşmiş ve özgür bir Kıbrıs olduğunu yineleyen gençler, BM parametreleri altında iki bölgeli, iki toplumlu, tek uluslararası kimlikli, siyasal eşitliğe dayalı federal bir çözümün bu arzunun vücut bulmuş hali olduğunu söyleyerek bu yolda bıkmadan ve kararlılıkla yürümeye devam edeceklerini söylediler.