Barış sürecinde sivil toplumun önemi tartışıldı

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin 45. kuruluş yıldönümü etkinlikleri, Gazimağusa’da geçtiğimiz akşam düzenlenen “Çözüm ve Yeniden Yakınlaşma Sürecinde Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü ve Siyasi Partilerden Beklentiler” adlı panelle devam etti.

Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM)’nden Mertkan Hamit, Mağusa İnisiyatifi’nden Mustafa Öngün ve Mağusa Suriçi Derneği’nden Rifat Yalınç konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe CTP Mağusa İlçe Başkanı ve Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Erkut Şahali, Parti Meclisi üyesi Cemal Mert, Gazimağusa eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve partililer katıldı. Panelde, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son noktada sivil toplum örgütlerinin sürece nasıl katkı yapabileceği ve siyasal partilerin de sürece ne kadar destek verebildiği ele alındı.

YALINÇ: “MAĞUSA DOĞRU YÖNETİLMİYOR”
Mağusa Suriçi Derneği Rifat Yalın, Gazimağusa şehrinin dünyadaki birçok sur şehrinden daha büyük ve daha çok eski esere sahip bir kent olmasına rağmen doğru yönetilmediğini söyledi. Mağusa Suriçi’ni ziyaret eden turistlerin bölgede daha fazla vakit geçirebilmelerini sağlama amacıyla butik otel önerisi yaptıklarını ifade eden Yalınç, Mağusa Suriçi’ni ziyaret eden turistlerin de beklentilerinin bu yönde olduğunu belirtti. Bölgede iki toplumlu etkinlik düzenlediklerini kaydeden Yalınç, bu etkinliğin Mağusa Suriçi Derneği ile Derinya Belediyesi arasında yapıldığını söyledi. Yalınç, bu etkinlikte genç girişimcilerin projelerine destek verdiklerini, iki toplumlu spor faaliyetleri yaptıklarını, sanatsal faaliyetlerde bulunduklarını ve grafiti gibi duvar boyama çalışmalarının yapıldığını anlattı

HAMİT: SİYASİ PARTİLERLE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ ARASINDA EN KÖTÜ DÖNEM YAŞANIYOR
Panelde ikinci konuşmayı yapan MAGEM üyesi Mertkan Hamit, siyasi partilerle sivil toplum arasındaki ilişkilerin kötü olduğu bir dönemden geçildiğini söyledi. Genel anlamda toplumun birçok kesiminin siyasi partilere küskün olduğu böylesi bir dönemde CTP’nin düzenlediği panelin çok büyük anlam ve önem kazandığını ifade eden Mertkan Hamit, siyasi partilerle sivil toplum örgütleri arasındaki ilişkiyi düzeltmek için yeni bir başlangıç olması dileğinde bulundu. Sivil toplum örgütlerinin dilinin statükonun dayattığı ilişkilere değil, tabanın duymak istediği şeyleri söyleyebilen bir dili bulunduğuna dikkat çeken Mertkan Hamit, hem hakikatın dile getirilmesi hem de barışçıl bir dil oluşması için sivil toplum örgütlerine ihtiyaç olduğunu belirtti.

ÖNGÜN: GÜVEN VE KORKU PROBLEMİ VAR
Mağusa İnisiyatifi adına panele katılıp konuşma yapan Mustafa Öngün, Kıbrıslı Türk ve Rum toplumları arasındaki en büyük problemlerin güven ve korku olduğuna değindi. Kıbrıs sorununun karmaşık bir sorun olduğu kadar kolay bir sorun olduğunu vurgulayan Öngün, tüm görüşme yapan Kıbrıslı Türk liderlerin en büyük kaygısının “azınlık olmayalım” yönünde olduğunu söyledi. Güneyde ise Türkiye ordusunun adadaki varlığının kaygı yarattığına değinen Öngün, bu sorun aşılmadıkça liderlerin de cesur adımlar atamayacağını belirtti. Cesur adımların atılabilmesi için Maraş’ın açılması önerisini yaptıklarının altını çizen Öngün, “Maraş ve Gazimağusa Limanı açılırsa iki toplumun işbirliği yapma şansı artacak. İşler yoluna girerse korku da ortadan kalkacak ve çözüm sürecinde liderlerin adım atma cesareti oluşacaktır” diye konuştu.