Ulusal Birlik Partisi’nin göreve geldiği Nisan 2009’dan sonra Kıbrıs Türk halkının kültürel değerleriyle ilgili tartışmalar ve konu ile ilgili yapılan araştırmalar yoğunluk kazandı

Yapılan araştırmalarda, Kıbrıslı Türklerin dini hassasiyetlerinin giderek zayıfladığı, Kıbrıs’ta Türkiye’ye olan yabancılaşma hissinin en önemli nedeninin dinin sosyal hayatta etkin olmaması, Kıbrıslı Türklerin kültür erozyonuna uğraması olduğu ileri sürülerek bu nedenle, Kıbrıslı Türklere dinlerinin, tarihlerinin ve kültürlerinin öğretilmesi gerektiği tespitleri, Kıbrıslı Türkler dışında yapıldı.

Bundan hareketle, önce dünyada takdir toplayan Kıbrıs tarihi kitapları değiştirildi. Ardından CTP-BG Hükümeti döneminde seçmeli olan din dersleri Ulusal Birlik Partisi döneminde zorunlu hale getirildi.  2012- 1013 akademik yılı başında bir üniversitemize İlahiyat Fakültesi açıldı. Şimdi de 80-100 civarında din adamını yetiştirmek gerekçesiyle Haspolat Meslek Lisesi’ne İlahiyat Bölümü açıldı.

Partimiz, Kıbrıs Türk halkının kültürel değerlerine önem veriyor, her yurttaşımız ve ülkemizde yaşayan insanların dinsel inançları ile din eğitimi almalarına da saygılı davranıyor. Ancak partimiz, zorunlu eğitimi de içeren yükseköğretim öncesi örgün eğitim kurumlarında din derslerinin zorunlu değil, seçmeli ders olarak okutulmasını ülkemiz koşullarının ve halkımıza saygının bir gereği olarak değerlendiriyor; ülkemizde ihtiyaç duyulan eğitimli din adamı ihtiyacının da alınacak kontenjanlarla Üniversitelerinde yetiştirilmelerinin doğru olacağını düşünüyor.

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, günlerdir yapılan tartışmalara rağmen Haspolat Meslek Lisesi’ne açılan İlahiyat Bölümü ile ilgili hiçbir açıklama yapmamıştır. Konu ile ilgili ihtiyaç analizi yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz, bölümün başka okullarda da açılıp açılmayacağı bilinmiyor. Sanki Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı dışında bir el bu işleri zorluyor ve yürütüyor.

Eğitim döneminin ortasında ve hiçbir ihtiyaç analizi yapılmadan yaşanan bu  zorlama nedeni ile de bugün Haspolat Meslek lisesinde gerginlikler yaşandı.

Öğretmenler günü olarak kutlanacak olan yarın ise nelerin yaşanacağı henüz belli değil.

Partimiz, bir toplumda yaşayan farklı kültürlere sahip bireylerle farklı toplumları birleştirmenin, din eğitiminin ötesinde çok kültürlü eğitim ve barış eğitimi ile mümkün olabileceğini düşünüyor. Bu nedenle 2008-2009 ders yılında Lefkoşa Türk Lisesi’nde seçmeli ders olarak başlatılan  “Barış Eğitimi” uygulamasının tüm örgün eğitim kurumlarımızda yaygınlaştırılmasını, hatta 60 farklı ülkeden, çok farklı kültürlerden gelip ülkemizdeki üniversitelerde eğitim alan öğrencilerimizi birleştirici unsur olarak da üniversitelerimizde barış eğitimi gereklidir.

Partimiz, Öğretmenlerimizin 24 Aralık öğretmenler gününü kutlarken, Ulusal Birlik Partisi Hükümetini de gerginliklere neden olan konu ile ilgili kararlarını yeniden değerlendirmeye davet eder, kamuoyuna saygılar sunarız.

 

Özkan Yorgancıoğlu

CTP-BG Genel Başkanı