CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Parlamentosu (AP) Birleşik Sol Grup ev sahipliğinde AKEL delegasyonu organizasyonunda düzenlenen “Kıbrıs Sorunu, Müzakereler ve Son Durum” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Aynı konferansta AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da konuşmacı olarak bulundu.
Oturumu AKEL’in AP’de bulunan milletvekilleri Takis Hadjigeorgiou ve Neoclis Sylikiotis yönetti. Genel Başkan Mehmet Ali Talat’a CTP heyetinde Ahmet Barçın ve Çiçek Göçkün eşlik etti. Etkinliğin katılımcıları arasında Dünya Sendikalar Federasyonu’na üye Dev-İş, KTÖS, KTOEÖS, Koop-Sen, KTAMS ve BES temsilcileri ve Mağusa İnisiyatifi üyeleri de yer aldı.
GEÇMİŞLE YÜZLEŞEREK GELECEĞE YÜRÜMEK VE ORTAK EĞİTİM VURGUSU
Konferansta, CTP ve AKEL’in Kıbrıs sorununa ilişkin duruşları, Talat ve Hristofyas döneminde kesinleşmiş yakınlaşmalar ve bunlardan hareketle Kıbrıs sorununa ilişkin atılması gereken adımlar konuşuldu. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan liderler çözüm yönünde işbirliklerinin altını çizerken çözümün Kıbrıslıların elinde olduğunu vurguladı. Her iki toplumdan katılımcıların dile getirdiği geçmişle yüzleşerek geleceğe yönelik çözüm çalışmaları yürütülmesi konusu konuşmacılar tarafından da önemli bir nokta olarak destek buldu ve iki toplum arasındaki güvenin oluşmasında önemli olabilecek önerilere yer verildi. Bu önerilerden, üç dilli eğitim verecek temel ve yükseköğrenim kurumlarının kurulması ve ortak bir gelecek inşasında eğitime önem verilmesi katılımcıların büyük desteğini aldı. Katılımcılar tarafından “Avrupa Parlamentosu çatısı altında iki parti liderinin bir araya geldiği bu kadar geniş katılımlı bir etkinliğin daha önce gerçekleşmemiş olması çözüm sürecinde bu işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmış oldu” yorumu yapıldı.
TALAT: YENİ BİR DÖNEM YAŞIYORUZ
Konuşmasında Kıbrıs sorunu konusundaki yaşananları 2000’li yılların başından alarak anlatan 2. Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, son dönemde başlayan bu yeni süreçte mülkiyetin, belirlenecek kriterlere göre Mülkiyet Komisyonu tarafından çözüleceği konusunda varılan mutabakatın çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. “Bu konuda elde edilecek ilerleme, elbette, kriterlerin belirlenmesiyle paralel olarak gelişecektir” diyen Talat, yeni bir dönem yaşandığını kaydetti. Artık Kıbrıs sorununun çözümünün her iki toplumun da yararına olacağının çok büyük kitleler tarafından kabul edildiğini, ortak noktaların gittikçe çoğaldığını vurgulayan Talat, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, AB ile İlişkiler dışında Mülkiyet konularında da yakınlaşmaların arttığına değindi.
HARİTA ve GARANTİLER KARMAŞIK KONULAR DEĞİL
Geriye iki önemli başlık kaldığını bunlardan birisinin toprak, yani harita; diğerinin ise güvenlik ve garantiler olduğunu belirten Talat, “Toprak, acıtıcı olabilir. Sıkıntı yaratabilir. Milliyetçiliği ayağa kaldırabilir. Ama karmaşık olmaktan uzaktır. Müzakere edilir ve bir al-verle sonuçlandırılır. Güvenlik ve garantiler, elbette son derece hassastır. Ama inanın ciddi takıntılar nedeniyle büyük bir sorunmuş gibi algılanıyor. Aslında karşılıklı empatiyle yakınlaşılabilecek bir alandır. Bu konuları bugün tartışmanın çok fazla işe yarayacağını düşünmüyorum. Önce temel sorunları çözelim, sonra toprak ve güvenlik konularına döneriz. Aslında çok uzak değiliz. Sorunun çözümü yakın. Bunun için hepimize görev düşüyor” dedi.